Nieuws

Ziekenhuizen gaan over tot landelijke staking: 'Het wordt geen Malieveld'

De vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU'91 en CNV Zorg & Welzijn organiseren een landelijke ziekenhuisstaking op 20 november. Dit doen zij vanwege het uitblijven van een goede cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland. © ANP
ARNHEM - De vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU'91 en CNV Zorg & Welzijn organiseren een landelijke ziekenhuisstaking op 20 november. Dit doen zij vanwege het uitblijven van een goede cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland.
Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat dit gebeurt. De bonden verwachten dat minimaal de helft van de ziekenhuizen op 20 november hun deuren sluiten voor niet-spoedeisende zaken.

24 uur dicht

Welke ziekenhuizen meedoen aan de landelijke staking is nog niet bekend. Onder de cao vallen medewerkers van 83 ziekenhuizen, waaronder Gelderse locaties als Rijnstate in Arnhem en Slingeland in Doetinchem. Academische ziekenhuizen als Radboudumc vallen niet onder de cao.
De komende weken moet duidelijk worden hoeveel ziekenhuizen aan de landelijke staking meedoen. Ook wordt dan meer bekend over de stakingsvorm, laat een woordvoerder van de FNV weten. Spoedeisende hulp blijft gegarandeerd. 'Het wordt geen Malieveld', stelt zij.

Zondagsdiensten

Sinds de gesprekken aan de cao-tafel begin juni zijn beëindigd, hebben 25 ziekenhuizen 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sluiten dan 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken. De FNV schat in dat circa 20.000 patiënten hier tot nu toe last van hebben ondervonden.

Voorstel afgewezen

De vakbonden vragen een structurele salarisverhoging van 5 procent en een extra toeslag op loon als medewerkers op het laatste moment worden opgeroepen om te werken. Daarnaast willen ze maatregelen om de werkdruk te verlichten.  
Eind september deed de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) een voorstel voor een loonstijging voor alle medewerkers van 4 procent in 2020 en 2021, en per 1 januari 2020 verhoging van de onregelmatigheidstoeslag. Dat betekent een extra 2,5 procent loonsverhoging voor verpleegkundigen. Dat voorstel hebben de bonden afgewezen. Ze vonden de verbeteringen marginaal, terwijl er verslechteringen tegenover staan.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!