Nieuws

Financieel uit de hand gelopen 'Plein van de Stad' Apeldoorn uitgesteld naar 2020

De herinrichting van het Apeldoornse Marktplein wordt uitgesteld. Dat bepaalde de gemeenteraad donderdagavond. Reden is de uit de hand gelopen financiële situatie. Verantwoordelijk wethouder Mark Sandmann overleefde het debat en kan aanblijven. © impressie Markthal door West 8
APELDOORN - De herinrichting van het Apeldoornse Marktplein wordt uitgesteld. Dat bepaalde de gemeenteraad donderdagavond. Reden is de uit de hand gelopen financiële situatie. Verantwoordelijk wethouder Mark Sandmann overleefde het debat en kan aanblijven.
door Bastiaan van Blokland 
Coalitiepartij Lokaal Apeldoorn vroeg om de plannen uit te stellen richting de Voorjaarsnota 2020. Een motie om de plannen langer in de ijskast te zetten werd daarom na een lang debat ingetrokken. De indieners kunnen zich vinden in het voorstel van Lokaal Apeldoorn. 

Tevreden of ontevreden?

Het college gaat in kaart brengen wat de kosten zijn van de opties doorgaan, afblazen of een andere (meer sobere) variant van het Plein van de Stad, zoals het plan officieel heet. Dat zal op termijn aan de raad worden gepresenteerd. 
Wethouder Sandmann gaf tijdens het debat al aan pas op de plaats te zullen maken. Het project blijkt ook nog niet aanbesteed. Een uitstel naar het nieuwe jaar lijkt zo de oplossing waar de meesten mee kunnen leven. 
De SP was niet tevreden. De partij diende een motie van afkeuring in tegen wethouder Sandmann, maar die kon op weinig bijval rekenen. 

Onder de loep

Vorige week maakte Sandmann al ruimhartig excuus Hij weet het scheeflopen van het project aan eigen fouten en een aan de 'cultuur' binnen de gemeentelijke organisatie. De wethouder beloofde beterschap. In totaal overschrijden de plannen het budget nu met bijna 2 miljoen euro. 
Wethouder Sandmann (rechts) tijdens het debat.
De herinrichting van het Apeldoornse Marktplein wordt uitgesteld. Dat bepaalde de gemeenteraad donderdagavond. Reden is de uit de hand gelopen financiële situatie. Verantwoordelijk wethouder Mark Sandmann overleefde het debat en kan aanblijven. © Omroep Gelderland
Andere grote projecten worden onder de loep genomen, om gelijkende situaties te voorkomen, maar ze worden niet bij voorbaat uitgesteld of beëindigd. 

Duizenden stemmen

Jong en oud mocht vorig jaar stemmen voor de nieuwe inrichting van het Marktplein. Het plein moest er eindelijk aantrekkelijk bij komen te liggen. Met 35 procent van de stemmen won het Rotterdamse architectenbureau West 8 met zijn ontwerp voor het Plein van de Stad. Ruim 25.000 mensen brachten hun stem uit. 

Wat ging er mis?

Het liep allemaal anders. De plannen zijn financieel gigantisch uit de klauwen gelopen. Dat kent tal van oorzaken; er is niet één aanwijsbaar moment waarop alles misliep, erkende de wethouder in het debat vorige week. 
Er werd Sandmann toen gevraagd: 'Kan het plan nog worden teruggedraaid en doe je daarmee recht aan de duizenden stemmen van Apeldoorners die hun mening over de herinrichting van het plein gaven?'.   

Kan nog even duren...

Nu duidelijk is dat het plan wordt uitgesteld, hoeven al die Apeldoorners die hun stem uitbrachten vooralsnog niet te vrezen dat er niets wordt gedaan met hun stem.
Maar het kan dus nog wel even duren voordat het Plein van de Stad eindelijk wordt gerealiseerd, in welke vorm dan ook.   
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!