Nieuws

Intimidatie boeren niet beloond, vindt minister Grapperhaus

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vindt niet dat provinciebesturen die pas aangekondigde stikstofmaatregelen alweer hebben ingetrokken, gezwicht zijn voor intimidatie door protesterende boeren. © Johan Wakker
ARNHEM - Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vindt niet dat provinciebesturen die pas aangekondigde stikstofmaatregelen alweer hebben ingetrokken, gezwicht zijn voor intimidatie door protesterende boeren.
In Arnhem zei gedeputeerde Peter Drenth maandagmiddag dat de Gelderse stikstofregels zijn opgeschort.
Bij het vragenuur in de Tweede Kamer moest Grapperhaus uitleg geven over vermeende verschillen in aanpak van boeren en klimaatactivisten bij recente betogingen.
Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren stelde dat boeren meer ruimte krijgen om gebruik te maken van hun demonstratierecht, en daarbij ook nog erg makkelijk hun zin krijgen. 'Leven wij in een tractorstaat?', vroeg zij de minister.
Bekijk de reactie van minister Ferdinand Grapperhaus (de tekst gaat daaronder verder):
Intimidatie boeren niet beloond, vindt minister Grapperhaus
'Wij leven in een rechtsstaat', antwoordde Grapperhaus. 'Het is dus niet zo dat als je een groot apparaat hebt, dat je daarmee je gelijk haalt.' Hij noemde het geweld bij boerenprotesten in Groningen uit den boze en benadrukte dat politie en justitie daar onderzoek naar doen. 'Eigenrichting accepteren we niet', aldus de bewindsman.
Defensie gaat de gemeente Den Haag woensdag helpen met het afzetten van wegen, als een van de maatregelen voor het nieuwe aangekondigde boerenprotest. De gemeente laat dinsdag weten dat tractoren niet het (winkel-)gebied rond het Binnenhof in mogen en wil daarom straten afzetten. Defensie heeft het verzoek ingewilligd en plaatst 'op cruciale punten zware verplaatsbare voertuigen'.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!