Nieuws

Een schuilkerk voor katholieke missen in Ewijk: 'Het was hartstikke illegaal'

Ondanks harde maatregelen van Filips II kwam het Land van Maas en Waal in de 17e eeuw, net als de rest van Gelderland, bij de protestantse Nederlandse Republiek. Maar dat weerhield inwoners van het Land van Maas en Waal er niet van om de religie uit te oefenen. Wel stiekem natuurlijk, want het was strafbaar. © Omroep Gelderland
EWIJK - Ondanks harde maatregelen van Filips II kwam het Land van Maas en Waal in de 17e eeuw, net als de rest van Gelderland, bij de protestantse Nederlandse Republiek. Maar dat weerhield inwoners van het Land van Maas en Waal er niet van om de religie uit te oefenen. Wel stiekem natuurlijk, want het was strafbaar.
Er ontstonden zogenaamde 'schuilkerken' waar katholieke missen werden georganiseerd. Zo ook in Ewijk, op slot Doddendeal. Johan van Stepraedt en zijn vrouw Maria van Dordt woonden op het slot. 'Zij vonden dat ze op moesten staan voor het katholieke geloof en dat moesten beschermen. Ze hebben daarvoor gezorgd door hun huis open te stellen voor de gemeente', vertelt Jan Willem 't Hooft, die nu waakt over het slot, in het programma Ridders van Gelre.
De tekst gaat verder onder de video:
Vroeger ging men illegaal naar de kerk, omdat het land protestants was - Ridders van Gelre
In de kelder van het slot was een kerk ingericht. 'Nu vinden mensen het saai om naar de kerk te gaan, maar ik kan mij best voorstellen dat het toen best spannend was. Het was hartstikke illegaal wat je deed', zegt presentator René Arendsen.
De katholieke traditie bleef eeuwen voortbestaan in Ewijk. Vermoedelijk wordt daarom ook in Ewijk het carnaval gevierd onder de naam Zottendael, vernoemd naar het slot.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!