Nieuws

De Heren van Batenburg hielden een beeldenstorm in hun eigen kerk

Nadat graaf Reinoud II in 1316 aan de macht kwam, kregen inwoners van de rivierpolders land- en dijkrechten. De Heren van Batenburg grepen die rechten aan om zich macht toe te kennen. Maar toen Filips II de hertog van Gelre werd, ging het mis. © Omroep Gelderland
BATENBURG - Nadat graaf Reinoud II in 1316 aan de macht kwam, kregen inwoners van de rivierpolders land- en dijkrechten. De Heren van Batenburg grepen die rechten aan om zich macht toe te kennen. Maar toen Filips II de hertog van Gelre werd, ging het mis.
Ze kwamen in conflict, omdat de hertog wilde dat iedereen in zijn land katholiek was. De Heren van Batenburg wilden echter hun eigen religie bepalen en werden protestants. In de kerk van Batenburg werd vervolgens, in opdracht van de heren, een beeldenstorm verricht.
De tekst gaat verder onder de video.
De Heren van Batenburg hielden een beeldenstorm in hun eigen kerk - Ridders van Gelre
Bas Steman van de Ridders van Gelre sprak met Batenburger Jan van de Bovenkamp over de heren. 'Wat mij zo frappeert is, jarenlang ben je katholiek. Dan gebeurt er iets waardoor je je eigen kerk kapot gaat slaan', zegt Steman. Van de Bovenkamp: 'Ik denk dat het belangrijker gevonden werd om te laten zien wie de baas is. Dan moet zo'n kerk daar maar even voor gebruikt worden.'
Met de Heren van Batenburg liep het uiteindelijk slecht af. 'Als je wil laten zien dat je de baas bent, eindigt het soms zo. Omdat iemand anders ook van plan is zijn macht de illustreren.' In Brussel, het centrum van de Katholieke macht, ging op het plein publiekelijk hun hoofd eraf.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!