Nieuws

Wethouder financiën West Betuwe is een blij man

Archiefbeeld
Hij wil optimisme uitstralen, wethouder Govert van Bezooijen van West Betuwe. Hij presenteerde maandag de programmabegroting tijdens het eerste persgesprek ooit van de nog jonge gemeente.
GELDERMALSEN - Hij wil optimisme uitstralen, wethouder Govert van Bezooijen van West Betuwe. Hij presenteerde maandag de programmabegroting tijdens het eerste persgesprek ooit van de nog jonge gemeente.
door Ton Arbouw
West Betuwe is begin dit jaar als gemeente ontstaan na een fusie tussen Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen. De nieuwe gemeente blijkt financieel gezond. West Betuwe heeft liefst 73 miljoen in de reserve.

Ook zorgen

Toch heeft de wethouder ook zorgen. Zo geeft de gemeente een miljoen meer uit per jaar aan de jeugdzorg en de wet maatschappelijke ondersteuning, dan dat ze van het Rijk krijgen. De komende twee jaar gaat de gemeente dat dekken uit de algemene reserve, laat de wethouder weten. Daarna moeten er wel maatregelen genomen worden.
Verder houdt de gemeente er nog rekening mee dat het samenvoegen van de drie gemeente nog wel even geld blijft kosten. Zo moet het gemeentehuis verbouwd worden en dat gaat naar schatting bijna 13 miljoen euro kosten.
Een andere pittige kluif wordt nog het gelijktrekken van het subsidiebeleid van de drie oude gemeentes. Dit staat wel los van de begroting. Dit nieuwe beleid gaat in principe geen extra geld kosten. Maar als de regels gelijk getrokken worden zullen er instellingen en verenigingen blij zijn, maar er zijn er ook die pijn lijden zegt de wethouder.

Geld voor nieuw beleid

Er is ook zeker geld voor nieuw beleid. Voor volgend jaar gaat dat zelfs om ruim 13 miljoen euro. Een groot deel van het geld wordt ingezet voor fietsknelpunten, wegen en andere infrastructuur. Ook is er ruimte voor om ruim 7,5 ton structureel meer te gaan uitgeven aan bijvoorbeeld de bestrijding van laaggeletterdheid en het beheer van begraafplaatsen.
De begroting wordt op donderdag 7 november in de raad besproken.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!