Nieuws

Literaire prijs Bronzen Uil voor Annemarie Haverkamp uit Nijmegen

Schrijfster Annemarie Haverkamp uit Nijmegen heeft met haar debuutroman De Achtste Dag de Bronzen Uil gewonnen voor het beste Nederlandstalige debuut van 2019. De Bronzen Uil is een belangrijke Vlaamse literaire prijs. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Schrijfster Annemarie Haverkamp uit Nijmegen heeft met haar debuutroman De Achtste Dag de Bronzen Uil gewonnen voor het beste Nederlandstalige debuut van 2019. De Bronzen Uil is een belangrijke Vlaamse literaire prijs.
De schrijfster is héél blij met de erkenning voor haar werk. 'Ik durf op dat soort dingen nooit te hopen, en ik win ook nooit iets. En ik heb nu gewonnen'. Haverkamp mag niet alleen het beeldje van de uil mee naar huis nemen, maar ook een bedrag van 7.000 euro.
Reportage over het boek, maart 2019 (tekst gaat verder onder de video)
De schrijfster zette in 2004 haar zoon Job op de wereld. Geheel onverwacht kwam hij ernstig gehandicapt ter wereld. Eenmaal van de schrik bekomen besloot Annemarie in De Gelderlander een column te schrijven over haar zoon. Omdat ze de buitenwereld graag wil laten zien hoe het echt is, het dagelijks leven met een gehandicapt kind. De columns werden gebundeld in vier boeken en verschijnen na vijftien jaar nog elke week in de krant. 

Liefde

Ook haar debuutroman gaat over diezelfde thematiek. Egbert, de hoofdrolspeler in het boek, heeft ook een gehandicapt kind. Hij komt voor de keuze te staan wat hij zou doen als hij er straks niet meer is en zijn kind alleen achterblijft. 'Je eigen kind overleven is het ergst denkbare voor een ouder, maar wat als je kind zwaar gehandicapt is? Het gaat over liefde. Wat moet je uit liefde wensen?' 
Beelden van de prijsuitreiking:

Zie ook: