Gemeente Nijmegen

Drie ontsnapte tbs'ers kwamen van dezelfde afdeling Pompekliniek

De voortvluchtige tbs’er Ronald van Z. zat op dezelfde afdeling als Dennis P. en Harry van E., die vorige maand uit de Pompekliniek ontsnapten. Dat meldt een bron binnen de kliniek aan Omroep Gelderland. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De voortvluchtige tbs’er Ronald van Z. zat op dezelfde afdeling als Dennis P. en Harry van E., die vorige maand uit de Pompekliniek ontsnapten. Dat meldt een bron binnen de kliniek aan Omroep Gelderland.
door Jenda Terpstra 
Tbs’ers Ronald van Z., Dennis P. en Harry van E. zaten bij elkaar op afdeling Maas 1 in de Pompekliniek in Nijmegen, aldus de bron. Tbs-advocaat Jan Jesse Lieftink, die tbs’er Dennis P. bijstaat, bevestigt dit. 
Dennis P. ontsnapte op 2 september uit de Pompekliniek. Hij zou op spectaculaire wijze uit een separeercel zijn ontsnapt, waar hij zat voor drugssmokkel. Slechts enkele uren na zijn ontsnapping werd hij door het speciale FAST Team van de politie weer opgepakt in Groesbeek. 

Fietsverlof

De tweede ontsnapping was die van zedendelinquent Harry van E. Hij ging er op op 12 september vandoor tijdens een begeleid fietsverlof. De rechter veroordeelde Van E. eerder tot tbs met dwangverpleging voor het misbruiken van meerdere kinderen. Van E. werd op 13 september, ruim 24 uur na zijn vlucht, aangehouden in Zeeland.
De vlucht van Van E. lijkt veel op de jongste ontsnapping van tbs’er Ronald van Z., die afgelopen vrijdagmiddag ook tijdens een fietsverlof ontkwam aan zijn begeleiding. Van Z. zat sinds 2014 vast voor het misbruiken van minderjarige kinderen.

Klachten en eisen

Omroep Gelderland had de afgelopen dagen per mail contact met Ronald van Z. Hij doet zijn beklag over de leiding van de kliniek en zijn behandeling. Dinsdag stelde hij eisen aan zijn terugkeer naar de kliniek. Vooralsnog is de tbs'er onvindbaar voor de politie, die met man en macht naar hem zoekt. 

Onrustig

Op Maas 1, de afdeling waar de drie tbs’ers tijdelijk samen zaten, is het al maanden onrustig, zegt een bron binnen de Pompekliniek. Zowel de advocaat van Dennis P. als de advocaat van Ronald van Z. bevestigen dit. Beiden bevestigen geluiden dat daar een ernstig personeelstekort zou zijn. 
De kliniek trok na de laatste ontsnapping alle verloven in. Vanaf woensdag zijn verloven weer toegestaan, onder dubbele begeleiding.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!