Nieuws

Stikstofcrisis: Gelderland gaat weer vergunningen afgeven

De provincie Gelderland gaat weer vergunningen verlenen voor projecten die met stikstof te maken hebben. Alleen projecten waar de stikstofuitstoot niet stijgt - of waar mogelijk afneemt - kunnen een vergunning krijgen. © Zelfs de verbreding van een fietspad kwam in het nauw - Omroep Gelderland
ARNHEM - De provincie Gelderland gaat weer vergunningen verlenen voor projecten die met stikstof te maken hebben. Alleen projecten waar de stikstofuitstoot niet stijgt - of waar mogelijk afneemt - kunnen een vergunning krijgen.
door Gerwin Peelen
De vergunningsverlening lag stil vanwege de stikstofcrisis. Die crisis ontstond nadat de Raad van State oordeelde dat de PAS de prullenbak in moest. Dat programma was de basis voor zowat alle vergunningen. 
De bouw van woonwijken, de aanleg van wegen en zelfs de verbreding van een fietspad in Nunspeet: ze werden allemaal geraakt door de uitspraak. Met het besluit van de provincie kunnen sommige projecten weer van start; dat geldt niet voor projecten waar méér stikstof bij vrijkomt. 

Snelheid omlaag en veehouderijen uitgekocht

Eind september kwam de commissie Remkes met een rapport hoe om te gaan met de ontstane problemen. Het kabinet kwam daarna met de eerste maatregelen om de crisis het hoofd te bieden: de snelheid op snelwegen moet omlaag en verouderde veehouderijen moeten worden uitgekocht.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!