Nieuws

Rechter: 18 jaar cel voor 'hamermoord' uit bloedwraak in Winterswijk

Een 38-jarige man uit het Duitse Bochum moet 18 jaar de cel in voor de moord op Winterswijker Deme Lulaj. Justitie eiste twee weken geleden dezelfde straf voor de zogenoemde 'hamermoord'. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Een 38-jarige man uit het Duitse Bochum moet 18 jaar de cel in voor de moord op Winterswijker Deme Lulaj. Justitie eiste twee weken geleden dezelfde straf voor de zogenoemde 'hamermoord'.
De in Winterswijk woonachtige Deme Lulaj werd op 29 oktober 2017 aangereden door een auto met Duits kenteken. De bestuurder sloeg hem vervolgens meerdere keren met een pikhouweel of steigerhamer op zijn hoofd. Hij overleed een dag later in het ziekenhuis.
Justitie houdt rekening met bloedwraak. In Kosovo woonden de families van slachtoffer en dader bij elkaar. De nu veroordeelde man was daar op 12-jarige leeftijd getuige van de moord op zijn vader, die door de broer van Deme Lulaj met een stuk hout op het hoofd werd geslagen.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Rechter: 18 jaar cel voor 'hamermoord' uit bloedwraak in Winterswijk

Dna-sporen op jas

De verdachte was dinsdag niet aanwezig bij de uitspraak in de rechtbank in Zutphen. Eerder ontkende hij tijdens de rechtszaak alle betrokkenheid bij de moord. Toch vond de politie zijn dna-sporen op de jas van het slachtoffer. Ook stond de auto waarmee Lulaj werd aangereden op zijn naam. De rechtbank ziet daarin doorslaggevend bewijs.
Ook oordeelt de rechtbank dat er sprake was van bloedwraak. Familieleden van het slachtoffer waren wel bij de uitspraak. Zij hebben geen recht op vergoeding van emotionele schade, aldus de rechter.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!