Nieuws

Wageningse wethouder Financiën vertrekt om verre reis

Dennis Gudden (D66) vertrekt als wethouder van de gemeente Wageningen. Dat laat de gemeente maandag weten. Reden van zijn vertrek is een drie maanden durende reis naar Nieuw Zeeland in verband met werk van zijn vrouw. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Dennis Gudden (D66) vertrekt als wethouder van de gemeente Wageningen. Dat laat de gemeente maandag weten. Reden van zijn vertrek is een drie maanden durende reis naar Nieuw Zeeland in verband met werk van zijn vrouw.
door Joukje Valkenburg - Beiboer 
Aanvankelijk zouden de andere wethouders Gudden's taken tijdelijk op zich nemen. Maar die optie is van de baan omdat collega Anne Janssen in diezelfde periode met zwangerschapsverlof gaat en de gemeente voor 'stevige financiële uitdagingen' staat, verklaart Gudden. 
'Het is in mijn ogen op dit moment niet verantwoord om zonder vervanging afwezig te zijn', zegt hij. 'De gemeente Wageningen vraagt om continuïteit in mijn portefeuilles, zodat er tijdig volwaardige invulling is en er voor de stad geen gaten vallen.'

Nog geen opvolger

De wethouder vertrekt uiterlijk 1 januari 2020. 'Ik wil de besluitvorming over de meerjarenbegroting tot een goed einde brengen, en de D66-fractie de ruimte geven om een opvolger te vinden.' De procedure daarvoor moet nog starten.
'Er staat niemand klaar', zegt Maud Hulshof, fractievoorzitter van D66 Wageningen. Een opvolger vinden wordt volgens haar 'nog knap lastig'. 'Zeker van dit kaliber', vervolgt ze. De nieuwe wethouder moet forse bezuinigingen, naar verwachting 5 miljoen euro per jaar, gaan doorvoeren. 

Begrip

Het vertrek van Gudden komt voor Hulshof niet helemaal als donderslag bij heldere hemel. 'Ik had zeker niet verwacht dat hij deze keus zou maken. Wel is het zo dat hij al langere tijd toch ook wel moeite heeft met de werk-privébalans.' 
Het Wageningse gemeentebestuur heeft begrip en respect voor Gudden zijn besluit, maar betreurt zijn vertrek. 'Wij verliezen met Dennis een betrokken en benaderbare wethouder die veel heeft bereikt', zegt burgemeester Geert van Rumund.
Gudden trad in 2016 aan als wethouder. Hij heeft Economie, Participatie, Groen en Financiën in zijn portefeuille. Wat de wethouder na zijn vertrek gaat doen en of hij ooit nog terug de politiek in wil? 'Dat weet ik nog niet', zegt hij tegen Omroep Gelderland. 

Lees ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!