Nieuws

Biocentralebouwer toont brieven met hakenkruizen en nazi-citaten: 'Klimaat-gestapo komt je voordeur intrappen'

ARNHEM - Hakenkruizen, nazi-citaten en bedreigingen om deuren in te trappen en ruiten in te slaan: de bouwer van de biomassacentrale op Industriepark Kleefse Waard ontving onlangs brieven met dergelijke teksten en symbolen. Voor aangifte ging dat niet ver genoeg. 'Blijkbaar moet er eerst een ruit worden ingegooid', reageert directeur Jan Lenstra.
door Huibert Veth
Afgelopen week sprak Veolia-directeur Jan Lenstra openhartig met Omroep Gelderland over de bedreigingen die de biomassacentralebouwer kreeg. Veolia houdt zich bezig met duurzame energie- en milieuoplossingen.

'Gevoeligheid'

Bewijsstukken deelde de Veolia-directeur vervolgens met Omroep Gelderland. Vanwege de gevoeligheid en mogelijk politieonderzoek, is afgesproken de stukken niet letterlijk te publiceren.
De brieven bevatten met name publicaties uit kranten, tijdschriften en van sociale media, waarop arceringen zijn aangebracht. Die arceringen slaan voornamelijk op extreemrechtse inhoud, zoals de nazi-citaten en hakenkruizen.

Ruiten inslaan, Joseph Goebbels

In een bericht (aan de zijkant een groot hakenkruis) wordt gesteld dat de 'klimaat-gestapo op visite komt' en dat deze 'uw voordeur intrapt en ruiten inslaat als u niet thuis bent'.
Ook wordt een vermeend citaat van nazi-kopstuk Joseph Goebbels aangehaald, met de strekking: 'Wie eenmaal begint te liegen, kan niet meer terug'. Milieu-organisaties, 'groene idioten' en installatiebedrijven worden van liegen beticht door de anonieme briefschrijver(s). Daarnaast zijn vele andere aantijgingen en verwensingen aan vooral 'links' te lezen.
Bekijk hier de video (tekst gaat daaronder verder):
Biocentralebouwer toont dreigbrieven

Melding bij de politie

Veolia maakte melding van bedreiging bij de politie. Maar Lenstra kreeg naar eigen zeggen te horen dat de teksten niet ver genoeg gingen voor aangifte. 'Blijkbaar moet er eerst een ruit worden ingegooid', reageert hij verbolgen. Hij deed uiteindelijk een melding.
Wel komt de wijkagent nu regelmatig langs, vertelt hij. 'Ook staan we op een afroeplijst. Bij de demonstratie vorige week, was er binnen vijf minuten politie aanwezig. Gelukkig bleek dat achteraf niet nodig.'

Wie stuurde de brief?

Onlangs stond Veolia in een hoorzitting over bezwaren tegen de biomassacentrale onder meer tegenover diverse actiegroepen. Maar Lenstra denkt niet dat de dreiging uit die hoek komt. 'Daar zie ik ze niet voor aan.'
Want ook al keren deze groepen zich fel tegen de komst van de centrale, hun reden is anders dan die van de briefschrijver(s): de centrale zou juist niet milieuvriendelijk genoeg zijn. Wie de brief dan wel stuurde? Dat is nog altijd onduidelijk.
Beluister hier het radio-interview met raadsvolger Huibert Veth:

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!