Nieuws

Jumbo en ALDI roepen vleeswaren terug, drie doden door besmetting

Supermarktketen Jumbo roept meer dan 130 soorten vleeswaren terug, omdat ze mogelijk besmet zijn met de listeriabacterie. Door listeria zijn in de afgelopen twee jaar drie mensen overleden en kreeg een vrouw een miskraam, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De bron van de problemen ligt bij vleeswarenproducent Offerman, dat een vestiging in Borculo heeft. © ANP
BORCULO - Supermarktketen Jumbo roept meer dan 130 soorten vleeswaren terug, omdat ze mogelijk besmet zijn met de listeriabacterie. Door listeria zijn in de afgelopen twee jaar drie mensen overleden en kreeg een vrouw een miskraam, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De bron van de problemen ligt bij vleeswarenproducent Offerman, dat een vestiging in Borculo heeft.
Bij Jumbo gaat het nu om voorverpakte vleeswaren. Leverancier Offerman bracht Jumbo op de hoogte van het feit dat de productielocatie van het vlees mogelijk besmet is met de bacterie. De vestiging van Offerman in Aalsmeer is de bron van de problemen. Die fabriek is nu gesloten.
Offerman heeft ook een vestiging in Borculo. Een woordvoerder van die locatie kan vrijdag niets zeggen over de gevolgen daar. Offerman is eigendom van het Belgische beursgenoteerde bedrijf Ter Beke

Vlees terug naar winkel

Klanten wordt gevraagd de gekochte vleeswaren niet te consumeren en terug te brengen naar de winkels. Daarnaast zijn de producten ook uit de supermarktschappen weggehaald. Dat kan zorgen voor lege schappen.  
Ook ALDI roept om dezelfde reden vier producten terug. Sligro haalt ook vleeswaren terug. 

Zwangere vrouwen moeten oppassen

Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De kans op besmetting met listeria is klein, maar de gevolgen kunnen dus zeer ernstig zijn. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het bij die groep kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Mensen die vragen hebben over hun gezondheid wordt aangeraden om contact op te nemen met hun huisarts.
In Gelderland zitten tientallen vestigingen van de genoemde supermarktketens.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!