Nieuws

Provincie: geen signalen dat stropers het voorzien hebben op de wolf

Volgens de provincie Gelderland zijn er tot nu toe géén signalen binnengekomen dat stropers het voorzien hebben op de wolf. Onlangs is een Belgische wolf waarschijnlijk moedwillig gedood. Hiermee reageert de provincie op de Zoogdiervereniging die eerder deze week min of meer waarschuwde dat in Gelderland hetzelfde kan gebeuren. © Hilco van Fransooijs
KOOTWIJK - Volgens de provincie Gelderland zijn er tot nu toe géén signalen binnengekomen dat stropers het voorzien hebben op de wolf. Onlangs is een Belgische wolf waarschijnlijk moedwillig gedood. Hiermee reageert de provincie op de Zoogdiervereniging die eerder deze week min of meer waarschuwde dat in Gelderland hetzelfde kan gebeuren.
Op de Veluwe leven nu acht wolven. Verschillende natuurorganisaties monitoren het leefgebied van de wolven en deze gegevens worden uitgewisseld met onder meer de provincie. Daaruit blijkt tot nu toe dat er géén stropers achter de wolven aan zijn gegaan.
Ook kwam onlangs naar buiten dat in Nederland 3 gesignaleerde wolven verdwenen waren. Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging liet eerder aan Omroep Gelderland weten niet uit te sluiten dat een aantal van de verdwenen wolven zijn doodgeschoten door stropers. 
Tekst gaat verder onder de video.
Provincie: geen signalen dat stropers het voorzien hebben op de wolf
Volgens de vereniging is het onwaarschijnlijk dat de dieren verdronken zijn omdat wolven taaie en robuuste dieren zijn die rivieren over kunnen zwemmen. De dieren zijn niet gechipt, het kan dus ook gewoon zijn dat de wolven via andere routes Nederland verlaten hebben.
Landelijk worden vanaf maart 2015 zestien wolven gevolgd, drie daarvan zijn verdwenen. De genetische data van wolven worden in heel West-Europa bijgehouden. Als een wolf sporen zoals pootafdrukken of poep achterlaat dan is die informatie overal bekend. Informatie wordt aan elkaar uitgewisseld.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!