Nieuws

Apeldoorn stelt besluit supersnel 5G-netwerk uit

De bijeenkomst van Meetup Apeldoorn in ACEC.
Apeldoorn wil de eerste zijn in Nederland met een 5G-netwerk. Maar de beslissing over een snel mobiel netwerk is uitgesteld nadat Apeldoorners en partijen in de gemeenteraad hun zorgen uitten. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Apeldoorn wil de eerste zijn in Nederland met een 5G-netwerk. Maar de beslissing over een snel mobiel netwerk is uitgesteld nadat Apeldoorners en partijen in de gemeenteraad hun zorgen uitten.
door Bastiaan van Blokland
Met het bedrijf RadioLED tekende Apeldoorn begin dit jaar een intentieovereenkomst om te komen tot een 5G-netwerk. Zendertjes in honderden lantaarnpalen maken het supersnel mobiele netwerk mogelijk. Zo wil Apeldoorn een 'Smart City' worden.
Beluister het fragment. De tekst gaat daaronder verder.

'Ziekmakende' straling?

Het Apeldoorns gemeentebestuur wilde de samenwerking met RadioLED deze week bekrachtigen. Maar niet iedereen ziet zo'n netwerk zitten. Er is de vrees voor ziekmakende straling die het met zich mee zou brengen.
Het 5G-netwerk maakt veel hogere internetsnelheden op het mobiele netwerk mogelijk dan het huidige 4G-netwerk. Volgens sommige onderzoeken is 5G honderden keren sneller dan de huidige 4G-netwerken.
Vorige week donderdag sprak de raad over het (nog te nemen) besluit. Politieke partijen stelden toen vragen. Het college van burgemeester en wethouders laat nu weten deze vragen eerst zorgvuldig te willen beantwoorden voordat een besluit wordt genomen.

Ontwikkelingen

Een aantal Apeldoorners, sprekers en politici kwam al woensdagavond bij een bijeenkomst van Meetup Apeldoorn bijeen om met elkaar na te denken over wat de nieuwe technologische ontwikkelingen inhouden en wat al dan niet de gevolgen daarvan kunnen zijn.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!