Nieuws

Drie wolven spoorloos verdwenen, mogelijk zijn ze verdronken

Van de zestien wolven die de afgelopen jaren Nederland hebben aangedaan, zijn er drie spoorloos verdwenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Zoogdierenvereniging. Een van die wolven heeft geruime tijd in Gelderland geleefd. © Pixabay
PUTTEN - Van de zestien wolven die de afgelopen jaren Nederland hebben aangedaan, zijn er drie spoorloos verdwenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Zoogdierenvereniging. Een van die wolven heeft geruime tijd in Gelderland geleefd.
Het gaat om de wolf die vorig jaar in Bennekom werd gezien. Ook werd de wolf gesignaleerd toen ze de A28 bij Putten overstak. Daarna ontbreekt ieder spoor. Het zou kunnen dat de wolven zijn verdronken bij het oversteken van een rivier, hoewel de zeer sterke dieren dat gewoonlijk best kunnen, aldus de Zoogdiervereniging. Er zijn geen concrete bewijzen dat de wolven in handen van stropers zijn gevallen.
Maandag werd bekend dat de Belgische wolvin Naya waarschijnlijk moedwillig is gedood. 'Dat kan ook in Nederland gebeuren', vind Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging in Nijmegen. Hij pleit daarom voor een betere bescherming van de Nederlandse wolf.

TWIJFEL

Volgens een toezichthouder van Staatsbosbeheer is het voorbarig om te zeggen dat de Gelderse wolf bij Putten is gedood door stropers. Ook de Provincie zegt geen aanwijzingen te hebben voor een verhoogde dreiging voor de wolven op de Veluwe.

Kwijt sinds ze in Nederland aankwamen

De genetische data van wolven worden in heel West-Europa bijgehouden en gedeeld. Als een wolf sporen achterlaat of ergens dood wordt gevonden, is die informatie tot in Tsjechië en Polen bekend. De drie vermiste wolven GW849f, GW953m en GW955m zijn kwijt sinds ze Nederland bereikten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!