Nieuws

Keurmerken, lintjes en pluimen: deze ziekenhuizen hoeven ze niet meer

Het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk en het ziekenhuis Rivierenland in Tiel stoppen met het voeren van kwaliteitskeurmerken. De keurmerken kosten veel tijd en geld en hebben weinig meerwaarde, aldus de ziekenhuizen. Per ziekenhuis kunnen de kosten jaarlijks oplopen tot een half miljoen euro. © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk en het ziekenhuis Rivierenland in Tiel stoppen met het voeren van kwaliteitskeurmerken. De keurmerken kosten veel tijd en geld en hebben weinig meerwaarde, aldus de ziekenhuizen. Per ziekenhuis kunnen de kosten jaarlijks oplopen tot een half miljoen euro.
De ziekenhuizen stoppen samen met nog vier andere ziekenhuizen in de regio Utrecht met liefst veertien zorgkeurmerken, waaronder de Patiëntenwijzer darmkanker, Pluim voor vruchtbaarheidszorg en het Seniorvriendelijk Ziekenhuis. 

Half miljoen euro

De keurmerken zeggen volgens de ziekenhuizen steeds minder over de kwaliteit van de zorg, maar kosten wel veel tijd en geld om aan te vragen. Organisaties vragen vaak een financiële bijdrage voor de keurmerken wat kan oplopen tot een half miljoen euro per jaar per ziekenhuis.
Door samen te stoppen willen de ziekenhuizen voorkomen dat de ene locatie beter lijkt dan de andere doordat zij nog wel een keurmerk dragen. Het Radboud UMC in Nijmegen stopte in januari al met het voeren van keurmerken. 

Meer dan honderd keurmerken

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen adviseert om dezelfde redenen haar leden eind 2019 het aantal keurmerken met de helft te verminderen, en er uiteindelijk helemaal mee te stoppen. Er bestaan inmiddels meer dan honderd verschillende keurmerken, lintjes en pluimen in de medisch specialistische zorg. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!