Nieuws

'Groener en sneller woon-werkverkeer in Wageningen en omstreken'

Ondertekenaars van het mobiliteitsconvenant.
Tientallen werkgevers in West-Gelderland en Oost-Utrecht beloven zich in te zetten voor groener en sneller woon-werkverkeer. Onder meer Unilever, de Christelijke Hogeschool Ede en de Wageningen Universiteit doen mee. © gemeente Wageningen
WAGENINGEN - Tientallen werkgevers in West-Gelderland en Oost-Utrecht beloven zich in te zetten voor groener en sneller woon-werkverkeer. Onder meer Unilever, de Christelijke Hogeschool Ede en de Wageningen Universiteit doen mee.
door Joukje Valkenburg - Beiboer 
De bedrijven en organisaties tekenden maandagmiddag het Mobiliteitsconvenant Regio Foodvalley. Daarin zijn plannen opgenomen voor minder auto's op de weg.
De ondertekenaars gaan hun werknemers stimuleren om vaker met de fiets, e-bike of het openbaar vervoer naar het werk te gaan. Als mensen toch met de auto reizen, dan het liefst zoveel mogelijk samen om drukte op belangrijke toegangswegen te verminderen. 

Carpool Ede A12

Nog niet alle afspraken zijn in kannen en kruiken. Veel bedrijven willen bijvoorbeeld een uitbreiding van de Carpool Ede A12 met een Park and Ride en goede busverbindingen naar bedrijven in de buurt. Maar daarvoor zal de komende tijd nog gelobbyd moeten worden, blijkt uit het convenant. 
De gemeente Wageningen is initiatiefnemer van de convenant waar overigens ook acht gemeenten en de provincies Gelderland en Utrecht aan deelnemen. Wethouder Peter de Haan is blij met de afspraken. 'Met een goed aanbod van alternatieven hoeft de auto niet meer elke dag de eerste keuze te zijn', zegt hij. 

Testen

Werkgevers in de regio Foodvalley die het convenant ondertekenden, zullen de komende tijd testen uitvoeren met deelfietsen en deelauto (soms ook elektrisch). Ook gaan gemeenten en de provincies zich met hen inzetten voor verbetering van het openbaar vervoer. 
Dit zijn de gemeenten in de regio Foodvalley: Ede, Barneveld, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!