Nieuws

Protesterende boeren veroorzaken lange files op de snelweg

NIJKERK - Gelderse boeren zijn dinsdagochtend vroeg per tractor vertrokken naar een demonstratie in Den Haag. Ondanks het verbod van landbouwvoertuigen op de snelweg pakten ze bij Vathorst de A28, wat zorgde voor een lange file richting Utrecht. Ook op de A2 ontstonden opstoppingen.
Met bussen, vrachtwagens én tractors trokken dinsdag duizenden veehouders, akkerbouwers, vissers en veeartsen naar Den Haag. In Vathorst verzamelden zich om 5.00 uur al boeren uit onder meer Wapenveld, Heerde, Putten en Nunspeet.
Tekst gaat verder onder de video.
Protesterende boeren veroorzaken lange files op de snelweg
Zo'n honderd trekkers reden via de A28 in colonne richting de hofstad om meer respect voor het boerenbestaan te eisen. In plaats van een rit door de polder kozen de actievoerders er uiteindelijk toch voor de snelweg te nemen met lange files tot gevolg.

Respect

Het boerenprotest draait om respect. De agrariërs eisen meer waardering voor hun werk en willen niet langer 'overal' de schuld van krijgen. De discussie rondom de stikstofproblematiek dreigt er volgens hen opnieuw op uit te draaien dat boeren hun bedrijfsvoering moeten aanpassen of zelfs moeten stoppen. Druppel die de emmer deed overlopen, was een proefballonnetje van D66 om de veestapel te halveren.
'We willen een herwaardering van de landbouw', zegt Bart Kemp uit Ede. Hij is één van de initiatiefnemers achter het protest en spreekt in de middag op het Malieveld. 'Burgers en politici zijn veel te ver van de boeren af komen te staan. We willen het eerlijke verhaal achter de herkomst van een stuk vlees een broodje of een appel. Er moet weer evenwicht komen in het maatschappelijke debat hierover.'
Nieke Hoitink sprak met Bart Kemp over de protestactie:
Honderden tractors verzamelen zich in Den Haag. Dat leidt tot spanningen, omdat de gemeente maar een beperkt aantal trekkers toelaat op het Malieveld. De rest wordt naar het stadion van ADO Den Haag gedirigeerd.
'Maar wij gaan echt niet parkeren bij het stadion. Wij gaan naar het Malieveld', zei melkveehouder Bertus Doppenberg uit Wapenveld al van tevoren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!