Nieuws

Grote legeroefening in Gelderland

WARNSVELD - Niet gek opkijken als je deze week in de buurt van Zutphen, Lochem en Voorst chinooks ziet vliegen of militairen voorbij ziet lopen. Het hoort allemaal bij een grote oefening van de Rode Baretten van de Koninklijke Landmacht.
De bevoorradingscompagnie van de luchtmobiele brigade laat zich de hele week zien. Tijdens de oefening BAVO SEAL simuleren ze een bevoorradingsoperatie voor een langdurige missie. De operatie begon al op maandag, maar in Gelderland vindt het startmoment dinsdag plaats, als in Warnsveld de troepen en de voertuigen landen. Van daaruit zullen ze hun posten in onder meer Zutphen en Voorst innemen. 

Geen gevaarlijke situaties

Doordat de oefening grotendeels in openbaar gebied plaatsvindt, zullen omwonenden vermoedelijk wel het één en ander meekrijgen. Maar dat gaat volgens defensie geen gevaarlijke situaties opleveren. Toch zullen niet alle onderdelen van de oefening bekendgemaakt worden, omdat de verrassing een belangrijk trainingselement is.
De hele week zullen op diverse plekken helikopters landen om bevoorrading te simuleren. Ook zal er op sommige momenten een oefenvijand worden ingezet om confrontaties te trainen. Daarbij worden ook gevechten gesimuleerd, waarbij oefenmunitie wordt gebruikt. Omwonenden hoeven hierbij niet bang te zijn dat er (nep)kogels door hun tuin vliegen, want de omgeving wordt voor dit soort confrontaties vrijgemaakt. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!