Nieuws

De Waal heeft nóg meer ruimte gekregen

AFFERDEN - Langs de Waal zijn drie grote projecten afgerond die bedoeld zijn om de rivier meer ruimte te geven. Uiterwaarden zijn verlaagd en er zijn nevengeulen gegraven. Het rivierwater kan hierdoor sneller zijn weg vinden. Het levert ook 444 hectare aan nieuwe riviernatuur op. De eerste sporen van onder meer bevers en vossen zijn inmiddels gevonden.
De drie projecten die zijn afgerond zijn de Heesseltsche Uiterwaarden, Afferdense en Deestse Waarden en de Loenensche Buitenpolder. Volgens Rijkswaterstaat zorgen de maatregelen niet alleen voor verbetering van de waterveiligheid, maar neemt ook de waterkwaliteit door de genomen maatregelen toe.
Daarnaast zijn de gebieden aantrekkelijker geworden voor recreatie. Zo mag er in de nieuwe natuurgebieden worden gestruind.
Bekijk hier de reportage: (tekst gaat verder na de video)
De Waal heeft nóg meer ruimte gekregen

Waaldag

Zaterdagmiddag wordt de oplevering van de drie projecten gevierd tijdens de Waaldag. Boswachters en medewerkers van Rijkswaterstaat vertellen op de drie locaties meer over de aanpassingen van het gebied en de gevolgen voor mens en natuur.
Om de waterveiligheid verder te verbeteren, zullen dijken langs de Waal verhoogd worden.
Beelden van de vernieuwde Loenensche Buitenpolder:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!