Nieuws

Zo maak je jouw tuin egelvriendelijk(er)

Heb je een egelhuis geplaatst en kan je niet wachten op de bewoners? Met deze tips maak je van je tuin een egelparadijs.
Heb je een egelhuis geplaatst en kan je niet wachten op de bewoners? Met deze tips maak je van je tuin een egelparadijs.
Iedere tuin is geschikt voor de egel. Zelfs een kleine tuin. Wel is het belangrijk dat egels erin en eruit kunnen. Wil je de kans vergroten dat egels jouw egelhuisje uitkiezen als nieuw onderkomen? Met de volgende tips maak je je tuin egelvriendelijk(er):

Tip 1

Het állerbelangrijkst wat je voor een egel kunt doen in jouw eigen tuin is een egelsnelweg aanleggen: een gat van 13x13 cm in jouw hek of schutting. Je kunt je schutting of hek ook vervangen door een heg. Lees hier meer over de egelsnelweg.

Tip 2

Laat een stapel hout of een bos takken liggen. Egels kunnen hieronder een nest maken. Een egelhuisje maken voldoet ook.

Tip 3

Leg een composthoop aan, egels vinden hier slakken en kunnen het als slaapplaats gebruiken.

Tip 4

Bijvoeren kan geen kwaad. Egels lusten graag kattenvoer, gehakt of speciaal egelvoer. Geen melk! Daar krijgen ze diarree van.

Tip 5

Egels vinden het fijn om door een dicht begroeide bodem te lopen, dit geeft beschutting. Gebruik hiervoor (wilde) bloemen en planten, zowel hoog als laag bij de grond.

Tip 6

Zorg voor een schaal vers water of een vijver.

Tip 7

Heb je een tuin met borders of een vijver? Luister dan naar de onderstaande tip van Merel Klaarmond, coördinator van Egelwerkgroep Nederland.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!