Nieuws

Boeren bereiden massaprotest voor, maar de tractor mag Den Haag niet in

Honderden tractoren doorkruisten in 2009 Nederland. Melkveehouders uit heel Europa protesteerden toen in Brussel tegen de lage melkprijzen. Bron: ANP
EDE/DEN HAAG - Duizenden boeren trekken dinsdag uit protest naar Den Haag. Ze zijn het zat om 'overal' de schuld van te krijgen. Het idee van D66 onlangs om de veestapel te halveren om zo het stikstofprobleem op te lossen, was de druppel die de emmer deed overlopen.
EDE/DEN HAAG - Duizenden boeren trekken dinsdag uit protest naar Den Haag. Ze zijn het zat om 'overal' de schuld van te krijgen. Het idee van D66 onlangs om de veestapel te halveren om zo het stikstofprobleem op te lossen, was de druppel die de emmer deed overlopen.
Eerst de afschaffing van het melkquotum, toen de fosfaatwet en nu de stikstofproblematiek. Boeren zijn de veranderende wetgeving en problemen die ze op hun bordje krijgen zo zat, dat ze voor het eerst in jaren massaal gaan protesteren. Dinsdag 1 oktober trekt een stoet boeren vanuit het hele land naar Den Haag om op het Malieveld van zich te laten horen. Velen van hen komen uit Gelderland.
Eén van de initiatiefnemers is schapenhouder Bart Kemp uit Ede. 'Het evenwicht in het maatschappelijke debat is zoek, dus het is tijd om wat te doen. Voor het eerst in lange tijd, want het zijn nu juist boeren die eigenlijk geen tijd hebben om de straat op te gaan', zegt hij.
Omroep Gelderland ging eerder dit jaar op zoek naar antwoorden op de vraag waarom boeren overal de schuld van krijgen. In een driedelige serie werd ingegaan op de problemen rondom de boer. Wat vinden boeren, de natuurorganisaties en de politiek? U vindt de verhalen hier.
Volgens Kemp moeten Nederlandse consumenten de boerenproducten uit eigen land meer waarderen. 'Nederlandse boeren produceren het beste voedsel ter wereld en hebben de kleinste ecologische voetafdruk. Er wordt van alles geroepen over dierenwelzijn, maar hier zijn de welzijnseisen het strengst.'
'En toch eten we producten die overal en nergens vandaan komen', zegt Kemp. 'Kijk naar de Veluwe, waar allemaal bio-kippenboeren terug gaan naar regulier, omdat mensen nu kippen en eieren uit Oekraïne halen. Het land waarmee de bevolking geen verdrag wilde.'
Op de site van Agractie, zoals de demonstratie is gedoopt, hebben de boeren meerdere standpunten geformuleerd. Zo willen ze geen gedwongen verdere inkrimping van de veestapel en willen ze af van in hun ogen onwerkbare regels.

Per tractor naar Den Haag

Op de website hebben al meer dan duizend boeren aangegeven per tractor naar Den Haag te gaan. De gemeente Den Haag heeft echter een grens gesteld: slechts vijf trekkers mogen naar het Malieveld. De rest moet parkeren bij het stadion van ADO Den Haag.
'De eerste vijf landbouwvoertuigen mogen de stad in, daarna niet meer. Als dat toch gebeurt, wordt het een probleem van de openbare orde en zal de politie optreden', aldus een woordvoerder van de gemeente.
Veel belangenorganisaties, waaronder boerenbond LTO, drukken de actievoerders op het hart om de actie vooral rustig en zo publieksvriendelijk te laten verlopen, juist om de voorkomen dat het imago van de boer verder verslechtert.
De Week van Gelderland besteedt vanavond aandacht aan het boerenprotest en de stikstofproblematiek. De uitzending begint om 17.20 op TV Gelderland.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!