Nieuws

We nemen een kijkje bij de nieuwe vispassage in Doesburg

Het duurt nog heel even en dan wordt de nieuwe vispassage in Doesburg geopend. Deze moet ervoor zorgen dat vissen makkelijker hoger of lager kunnen komen. © Omroep Gelderland
DOESBURG - Het duurt nog heel even en dan wordt de nieuwe vispassage in Doesburg geopend. Deze moet ervoor zorgen dat vissen makkelijker hoger of lager kunnen komen.
Vroeger konden vissen alleen van benedenstrooms naar bovenstrooms door gebruik te maken van de sluis. Ze moesten snel mee zwemmen om omhoog of omlaag te kunnen. Maar dat gaat veranderen. 
In het Omroep Gelderland-programma BuitenGewoon wordt aandacht besteed aan de nieuwe vispassage. 'Bovenstrooms is het water 4,5 meter hoger dan hier op de Gelderse IJssel', legt Berend Jan Bussink van Heemraad Waterschap Rijn en IJssel uit. 
Tekst gaat verder onder de video.
We nemen een kijkje bij de nieuwe vispassage in Doesburg - BuitenGewoon

Snappen de vissen het wel?

Hoe het werkt? 'Er zijn allemaal aparte bakjes met een kleine opening waar de vis tegen de stroming op zwemt.'
De vissen snappen dat ze de vispassage moeten gebruiken, zegt Bussink. 'Dat is een natuurlijk systeem. De vis zoekt een lokstroom op en deze ligt hier onder de vistrap.' 
De vispassage heeft 4 miljoen euro gekost. 'Ja, maar als je dat wegzet in de tijd waarvoor deze beschikbaar is. Dat gaat om de komende vijftig tot honderd jaar, denk ik. Dan stelt het niks voor. We geven dagelijks in Nederland meer geld uit dan de hele vispassage kost.'
Bussink beklemtoont dat het echt belangrijk is: 'We willen allemaal de dingen doen voor de volgende generatie.'

Opening door de minister

De vistrap mocht voor de programmamakers van BuitenGewoon alvast open. Maar de officiële opening is maandag 30 september in het bijzijn van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

De uitzending is zaterdag 28 september te zien op TV Gelderland vanaf 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald). Online (terug)kijken is mogelijk via Uitzending Gemist.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!