Nieuws

Arnhem ziet 'gefraudeerd' geld ouderenpartij waarschijnlijk niet terug

Voormalig fractievoorzitter Ton van Beers met de huidige fractievoorzitter Nico Wiggers
Het verdwenen geld van de Arnhemse Ouderen Partij zal waarschijnlijk niet terugkomen bij de belastingbetaler. Die conclusie valt te trekken uit het overleg tussen fractievoorzitters van de Arnhemse gemeenteraad. © RTV Arnhem
ARNHEM - Het verdwenen geld van de Arnhemse Ouderen Partij zal waarschijnlijk niet terugkomen bij de belastingbetaler. Die conclusie valt te trekken uit het overleg tussen fractievoorzitters van de Arnhemse gemeenteraad.
door Huibert Veth
De inmiddels overleden oud-fractievoorzitter Ton van Beers zou de fractiekostenvergoeding onder meer voor privé-doeleinden hebben gebruikt. Huidig fractievoorzitter Nico Wiggers deed aangifte om het geld via Van Beers zijn weduwe, Ulrike Hillger, terug te halen. De fractievoorzitters van de Arnhemse gemeenteraad bespraken woensdagochtend hoe zij hiermee om willen gaan.

Korten op voorschot

De voorzitters gaan voor de optie om de Ouderenpartij de komende jaren te korten op het voorschot van de fractiekostenvergoeding. Dat is geen geld van de fractie, maar van de belastingbetaler. Pas nadat het geld op de juiste manier is verantwoord en besteed, is het van de fractie. Wat overblijft moet terugbetaald worden.
Het resultaat is nu dat de Ouderenpartij aan het einde van het jaar minder terugbetaalt. Alleen als de partij hierdoor geen geld uitgeeft dat het anders wel had gedaan, zou het gaan om een indirecte terugbetaling.
Maar de vraag is of dat gebeurt. Met het geld dat de Ouderenpartij na de voorgestelde korting op het voorschot overhoudt, hebben ze het de afgelopen twee jaar gemiddeld gered. In het lopende jaar heeft de partij, in afwachting van een raadsbesluit, overigens nog geen fractiekostenvergoeding ontvangen.

'Geen subsidie voor gefraudeerd geld'

'Je krijgt geen subsidie om gefraudeerd geld te verrekenen', zegt Sabine Andeweg (D66). 'Dat doen we met bijstandsmoeders ook niet.' Desondanks willen de meeste fractievoorzitters voor deze optie gaan. Nadat deze is uitgewerkt, zal de gemeenteraad erover beslissen.
Wiggers laat weten geen poging meer te ondernemen om het geld bij Hillger terug te halen. De kosten om het bedrag terug te vorderen zullen immers voor zijn eigen rekening komen, stelt hij. 'Dan word ik gestraft.'

Vordering overnemen

De eventuele vordering op Hillger lijkt de enige mogelijkheid om het geld terug te krijgen. 'Maar wellicht is het voorstel van Gerrie Elfrink (SP) wel een goed idee, om deze vordering als gemeenteraad over te nemen', zegt Leendert Combee (VVD).
Bekijk hier het volledige fractievoorzittersoverleg. Live uitgezonden door RTV Arnhem.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!