Nieuws

Begroting Nijkerk: hogere ozb, geld voor jeugdzorg en duurzaamheid

Als het aan het college van Nijkerk ligt gaan woningbezitters vanaf volgend jaar ruim 8% meer ozb betalen. Het gebruik van het riool daarentegen wordt goedkoper, waardoor de eigenaar van een gemiddeld huis in Nijkerk volgend jaar 11 euro meer betaalt. In 2021 komt daar waarschijnlijk nog 10 euro bij. © Pexels
NIJKERK - Als het aan het college van Nijkerk ligt gaan woningbezitters vanaf volgend jaar ruim 8% meer ozb betalen. Het gebruik van het riool daarentegen wordt goedkoper, waardoor de eigenaar van een gemiddeld huis in Nijkerk volgend jaar 11 euro meer betaalt. In 2021 komt daar waarschijnlijk nog 10 euro bij.
door Ellen Kamphorst 
In totaal heeft de gemeente Nijkerk zo'n 100 miljoen euro te besteden. Op een groot deel van die uitgaven, zoals schoolgebouwen, de brandweer of de kosten van de gemeenteraad, heeft de gemeente nauwelijks invloed.

Overschrijding jeugdzorg

Voor jeugdzorg verwacht Nijkerk volgend jaar nóg 1,3 miljoen extra uit te geven. De gemeente krijgt daarvoor geld van het Rijk, maar op dat bedrag legt Nijkerk in totaal nog 3 miljoen euro toe.
Een andere grote uitgave is het versterken van de organisatie. Nijkerk wil komend jaar 1,3 miljoen meer uitgeven aan ambtenaren. De gemeente heeft, net als veel andere organisaties, moeite met het werven van personeel. Op dit moment zijn er 30 vacatures. Ook aan duurzaamheid wil de gemeente meer geld uitgeven.

'Belasting aanpassen'

Hoeveel de ozb in 2021 precies stijgt, kan de gemeente nog niet zeggen. Dat ligt vooral aan het bedrag dat ze vanuit Den Haag krijgt overgemaakt.
'De geldstromen uit het Rijk jojoën de laatste jaren', aldus wethouder Wim Oosterwijk van Financiën. 'We zullen daar dus belasting wellicht op moeten aanpassen.'

Hondenbelasting

Een andere belasting die opvalt in de programmabegroting 2020-2023 is de hondenbelasting. Voor veel gemeenten is de hondenbelasting een melkkoe. Nijkerk wil de belasting fors verlagen en die voortaan enkel gebruiken voor hondenuitlaatplekken en het bestrijden van overlast.
De gemeenteraad vergadert op 31 oktober over dit stuk. Dan zal de definitieve begroting worden vastgesteld.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!