Nieuws

Arnhem wil biomassacentrale sluiten

De gemeenteraad van Arnhem wil de biomassacentrale op Industriepark Kleefse Waard sluiten. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, is de vraag want de provincie gaat erover. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De gemeenteraad van Arnhem wil de biomassacentrale op Industriepark Kleefse Waard sluiten. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, is de vraag want de provincie gaat erover.
door Huibert Veth
De opening van de centrale staat gepland voor volgende maand. Het Arnhemse college moet hier nu over in gesprek met de provincie. De gemeenteraad gaf woensdagavond aan tegen hout gestookte biomassacentrales te zijn, en de centrale bij de Kleefse Waard in Arnhem te willen sluiten.

VVD en CDA tegen sluiting

'Wat is dit nou voor signaal naar de ondernemers, als het gaat om behoorlijk bestuur', zegt raadslid Steffenie Pape (VVD). Haar partij stemde, samen met het CDA, als enige tegen het voorstel dat door vijf partijen was ingediend.
'Volgens mij is het signaal dat we duurzame oplossingen willen, en vooruit willen gaan', pareert fractievoorzitter Mark Coenders (GroenLinks).
'Beslissingen zullen forse financiële en juridische consequenties hebben', zegt wethouder Jan van Dellen. 'Maar we kunnen niks anders dan hetgeen hier gezegd is, overbrengen aan de provincie. Zij gaan erover.'

'Actievoeren werkt'

Desondanks voelen actiegroepen die zich tegen de centrale keren, zich gesteund door het besluit van de gemeenteraad. 'Het is geweldig om te zien dat al het actievoeren werkt', zegt Marloes Spaander van Nieuw Arnhems Peil. 'Nu draait ons vizier richting de provincie.'
Uiterlijk 15 oktober wil de Arnhemse raad een verslag van het gesprek met de provincie. Het college zal de provincie vragen de vergunningen opnieuw te laten beoordelen. Vanwege de nieuwe feiten over de uitstoot van biomassacentrales hadden de vergunningen nooit op deze manier mogen worden afgegeven, vindt de gemeenteraad.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!