Nieuws

'Vervuilde grond verdwijnt in Gelderse natuurplassen'

In meerdere Gelderse natuurplassen waar zand is gewonnen, is de afgelopen tien jaar minstens 100 miljoen kubieke meter vervuilde grond en bagger gestort. Handhaving en controle op het storten schieten ernstig tekort, blijkt uit onderzoek van Zembla, onderzoekscollectief SPIT en Follow the Money. Omroep Gelderland bracht de stortingen in natuurplassen eerder al aan het licht. © Omroep Gelderland
ALPHEN - In meerdere Gelderse natuurplassen waar zand is gewonnen, is de afgelopen tien jaar minstens 100 miljoen kubieke meter vervuilde grond en bagger gestort. Handhaving en controle op het storten schieten ernstig tekort, blijkt uit onderzoek van Zembla, onderzoekscollectief SPIT en Follow the Money. Omroep Gelderland bracht de stortingen in natuurplassen eerder al aan het licht.
Al meer dan tien jaar worden in Nederland in voormalige zandwinningsplassen zand en licht vervuilde bagger gestort. In heel het land gaat het om zeker zestig natuurplassen. In onze provincie worden de plas Over de Maas bij Alphen, de Grote Veenderplas in Ede, de Ingensche Waarden in de gemeente Buren, de Rosandepolder bij Arnhem en de Gamerensche Waarden bij Gameren genoemd.
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat beloofde vorig jaar al te onderzoeken of de huidige regels rond slibstort in de voormalige zandwinplassen voldoen, na berichtgeving van onder meer Omroep Gelderland. Het tv-programma Zembla duikt nu dieper in deze plassen waar ongeoorloofde rotzooi terechtkwam, maar waarop de regelgeving en controle zou ontbreken.

'Doe maar of je neus bloedt'

Bij de plas in Gameren weigerde een baggeraar aanvankelijk een illegale partij bagger met asbest te storten, maar een toezichthouder adviseerde hem het toch maar wel te doen. 'Breng maar gewoon weg en doe maar of je neus bloedt', werd hem gezegd.
De Nederlandse wetgeving staat het storten van ‘licht verontreinigde grond’ in voormalige zandwinplassen toe. Het zou goed voor de natuur zijn om plassen minder diep te maken. In de rest van Europa is dit strikt verboden. 'In Nederland hebben we iets bedacht waardoor het wel kan, en dat noemen we dan ‘nuttige toepassing'', zegt een baggeraar.

'Verondiepen is verdienmodel geworden'

Het storten van licht verontreinigde grond en bagger in voormalige zandwinplassen was oorspronkelijk bedoeld als oplossing voor het overschot aan bagger. Dat ontstond door het project Ruimte voor de Rivier waarbij grote rivieren werden verbreed en uitgediept om overstromingen te voorkomen. Maar inmiddels zijn er meer zogenoemde verondiepingsprojecten dan er bagger is. Het is een verdienmodel geworden, stelt Zembla. Daarom wordt er nu ook bagger uit het buitenland gehaald.
De Nijmeegse ecoloog Piet-Jan Westendorp doet nu in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek naar het verondiepen. Dat onderzoek zal pas in 2021 afgelopen zijn, maar Westendorp durft het nu al wel aan om te stellen dat het echt niet goed is voor de natuur. Daarom adviseert hij staatssecretaris Stientje van Veldhoven om direct te stoppen met de verondiepingen, totdat de resultaten van zijn onderzoek bekend zijn.  

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!