Nieuws

Remkes over stikstof: 'Tijd van juridische trucs en listen is echt voorbij'

Om de stikstofcrisis op te lossen moet de overheid ingrijpen in sectoren die veel uitstoten. Dat zegt Johan Remkes, voorzitter van een commissie die zich buigt over de stikstofproblematiek. © ANP
ARNHEM - Om de stikstofcrisis op te lossen moet de overheid ingrijpen in sectoren die veel uitstoten. Dat zegt Johan Remkes, voorzitter van een commissie die zich buigt over de stikstofproblematiek.
Die commissie presenteerde woensdag de eerste bevindingen. Om het stikstofprobleem aan te pakken moet de snelheid op rijks- en provinciale wegen omlaag; vooral in de buurt van kwetsbare natuurgebieden zoals de Veluwe.
Ook verouderde veehouderijen moeten worden aangepakt. Remkes wil dat die veehouderijen gesaneerd worden. Maar die aanpak betekent niet dat de problematiek dan ineens voorbij is; volgens Remkes kan niet alles weer starten, zijn rapport heeft de titel Niet alles kan. 'De tijd van juridische trucs en listen is echt voorbij', zegt Remkes. Wel kan de vergunningsverlening voor sommige projecten weer starten.
De provincies moeten volgens Remkes het voortouw nemen om in kaart te brengen waar de knelpunten het grootst zijn, er moet nieuw beleid komen en er moet extra geld worden vrijgemaakt. 

'Voortouw voor provincies'

Remkes overhandigde woensdag zijn rapport aan Carola Schouten, minister van Landbouw. Het kabinet stelde de commissie in om de ontstane situatie te onderzoeken en met adviezen te komen. Voor de lange termijn heeft Remkes tot volgend jaar gekregen. De problemen zijn ontstaan toen de PAS - het programma aanpak stikstof - door de Raad van State werd vernietigd. Dat beleid is tegen de Europese regels. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!