Nieuws

Een miljard euro op de bank van Gelderland, maar geen cent rente

De provincie Gelderland heeft 1 miljard euro bij het Rijk staan, maar dat levert geen cent rendement op. Dat zegt gedeputeerde Jan Markink in een commissievergadering. © Pixabay
ARNHEM - De provincie Gelderland heeft 1 miljard euro bij het Rijk staan, maar dat levert geen cent rendement op. Dat zegt gedeputeerde Jan Markink in een commissievergadering.
door Gerwin Peelen
Overheden zoals provincies zijn sinds 2013 verplicht om hun 'overtollige' geld bij het Rijk onder te brengen; dat heet het schatkistbankieren. In totaal heeft Gelderland meer dan 4 miljard euro in kas, een deel daarvan zit bijvoorbeeld in obligaties.
Volgens Markink is er op dit moment geen sprake van negatieve rente op het miljard. Wel wil Gelderland kijken of er ruimte is om het geld bij de Rijksoverheid weg te halen. 'Maar daar proef ik nog niet heel veel ruimte', aldus Markink.
De provincie Gelderland gebruikt het rendement van het spaargeld om projecten te ondersteunen; dat is de zogenoemde incidentele ruimte. Die ruimte zal - als de rente niet stijgt - de komende jaren afnemen. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!