Nieuws

Apeldoornse school bekroond als 'gezond', maar scholieren drinken liever limonade

Staatssecretaris Paul Blokhuis geeft les.
Staatssecretaris Paul Blokhuis bezocht woensdag in het kader van Nationale Kraanwaterdag de Apeldoornse basisschool De Diamant om een ereplakkaat uit te delen. De school promoot volgens hem als geen ander een gezonde levensstijl en wordt daarom officieel bekroond als 'gezonde school'. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Staatssecretaris Paul Blokhuis bezocht woensdag in het kader van Nationale Kraanwaterdag de Apeldoornse basisschool De Diamant om een ereplakkaat uit te delen. De school promoot volgens hem als geen ander een gezonde levensstijl en wordt daarom officieel bekroond als 'gezonde school'.
'Ze hebben het dubbel en dwars verdiend', stelt Blokhuis. De school besteedt volgens de politicus lofwaardig veel aandacht aan gezond eten, drinken en bewegen. Om De Diamant in het zonnetje te zetten, onthulde de staatssecretaris een ereplakkaat en kregen scholieren een verrassingsles van acteur Willem Voogd, beter bekend als Mees Kees.
Op het plein van de 'gezonde' Apeldoornse school staat prominent een aantal tapwaterpunten. Ieder kind krijgt zijn of haar eigen bidon, zodat kraanwater altijd en overal te drinken is. Blokhuis geeft aan dat scholen binnenkort subsidie krijgen om dit soort kranen te installeren. 

Liever cola

'Ik heb vanochtend alleen water gekregen', vertelt de staatssecretaris enthousiast. Maar dat enthousiasme wordt nog niet gedeeld door alle scholieren van De Diamant.
Ranja, cola, Dubbelfris, het zijn drankjes die kinderen van De Diamant het liefste drinken. En kraanwater dan? 'Ik drink het af en toe', reageert één meisje. Die antwoorden komen overeen met een landelijke trend. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bijna zeventig procent van alle basisschoolkinderen zoete versnaperingen mee naar school nemen. En dat is, volgens Blokhuis, zorgwekkend.

'Stap in de juiste richting'

Want water is gezond, duurzaam, het voorkomt hoofdpijn én het zou een stimulans zijn voor de hersenen. Daarom krijgen ruim 100.000 kinderen in Nederland vandaag voorlichting over de voordelen van kraanwater. 'Als we al die zoete drank kunnen ombuigen naar kraanwater, maken we een hele goede stap in de juiste richting', besluit de staatssecretaris.
Apeldoornse school bekroond als 'gezond', maar scholieren drinken liever limonade
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!