Nieuws

Gelderland sluit veteraan Sandy in het hart: stuur hem een kaartje

ARNHEM - We kennen hem allemaal als 'a handsome chap', zoals hij zichzelf noemt. De 97-jarige Alexander 'Sandy' Cortmann heeft de week van zijn leven gehad. Hij zette vorige week voor het eerst in 75 jaar weer voet op Nederlandse bodem en was te volgen via de live-uitzendingen rond Operatie Market Garden op Omroep Gelderland.
Door de vele reacties en bedankjes voor wat hij allemaal heeft betekend tijdens Operatie Market Garden is de redactie van 75 jaar vrijheid, op weg naar 2020 een kaartenactie gestart. 'Sandy heeft de mensen ontroerd', vertelde redacteur Sanne Pauwelsen in de uitzending bij Frank van Dijk.
'We kregen veel berichten binnen van mensen die hem willen bedanken. Daarom starten we een kaartenactie. Stuur zoveel mogelijk kaarten, brieven of tekeningen naar ons toe en wij overhandigen dit aan Sandy. Hij heeft geen familie meer en woont in een verzorgingstehuis. Laten we ervoor zorgen dat hij zakken vol kaarten krijgt.'
Luister hier naar de oproep op Radio Gelderland: 

Operatie Market Garden

Als 22-jarige meldt Sandy zich in 1944 als vrijwilliger aan voor een geheime missie. Het blijkt om Operatie Market Garden te gaan. Zijn kameraad Gordon Matthews sneuvelt al op 20-jarige leeftijd in de strijd.
Sandy bezocht deze week voor het eerst Matthews' graf in Oosterbeek. Eerder deze week gaf hij al aan: 'Ik wilde gewoon de graven zien van mijn vrienden die hier gesneuveld zijn. Dat was de belangrijkste reden voor mijn komst naar Nederland.'

Veel narigheid meegemaakt

De veteraan maakte tijdens de Slag om Arnhem zoveel narigheid mee, dat hij decennialang niet de behoefte had terug te gaan naar Nederland. Maar 75 jaar later wilde hij toch een kijkje nemen. 'Ik zie het als een afronding van mijn leven en om de geesten van Arnhem eindelijk te laten rusten', zegt Cortmann.
De veteraan werd elektricien en trouwde op jonge leeftijd met zijn vriendinnetje Joan. Ze kregen twee kinderen. Sandy heeft ze allemaal overleefd. 
Hij keerde nooit terug naar Nederland. Hij had het geld er niet voor, maar hij stond ook niet geregistreerd. Bob Crocker, voorzitter van de veteranenclub, ontdekte Sandy bij toeval. 'Een agent belde bij mij. Hij moest een zaak afhandelen over lokale jongeren en ordeverstoring bij het huis van ene Sandy Cortmann. Die agent vertelde dat Cortmann een oud-lid was van het parachuteregiment en Market Garden-veteraan was', vertelt Crocker in een regimentkrant.
Cortmann stond niet officieel geregistreerd als onderdeel van Operatie Market Garden. Via het archief van het museum in Duxford werden wel verwijzingen gevonden naar Sandy en de Tweede Wereldoorlog. Cortmann staat zelfs op een bekende foto uit de Slag om Arnhem.

Wil je een kaartje sturen? Stuur dit dan naar:

Omroep Gelderland
T.a.v. Sandy Cortmann
Postbus 747
6800 AS Arnhem
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!