Nieuws

Giftige chroom-6 op Eefdese Brug

Op de Eefdese Brug tussen Eefde en Zutphen is de giftige stof chroom-6 aangetroffen. De stof zit in de verf die gebruikt is op de stalen delen van de brug. © Omroep Gelderland
EEFDE - Op de Eefdese Brug tussen Eefde en Zutphen is de giftige stof chroom-6 aangetroffen. De stof zit in de verf die gebruikt is op de stalen delen van de brug.
Chroom-6 is een gevaarlijk goedje waar onder anderen medewerkers van Defensie tijdens hun werk aan zijn blootgesteld. De stof kwam in opspraak nadat verschillende mensen (ernstige) gezondheidsklachten kregen. Chroom-6 kan zelfs kanker veroorzaken. 

Chroom-6 op bruggen

Chroom-6 werd eerder ook al aangetroffen op de Nijmeegse Waalbrug en de Arnhemse John Frostbrug. Rijkswaterstaat gaat ervan uit dat de gevaarlijke stof op veel meer plekken zit omdat de verf in het verleden vaak werd gebruikt.
Toch wordt daar pas wat aan gedaan zodra er werkzaamheden worden uitgevoerd omdat er pas gezondheidsrisico's ontstaan op het moment dat de verf wordt bewerkt. 

Brug afgesloten

Op de Eefdese Brug worden tot maandag 10 december onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd door Rijkswaterstaat. De brug is tijdens die periode afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.
Nu de stof is aangetroffen worden er extra maatregelen genomen tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden, zoals gerichte ventilatie en gereedschappen met afzuiging.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!