Nieuws

Marcouch zegt sorry tegen geweigerde veteranen in Oosterbeek

De Arnhemse burgemeester Marcouch heeft de vier Tweede Wereldoorlogsveteranen uit Birmingham, die vrijdag bij de Airborne-herdenking zijn geweigerd, hoogstpersoonlijk zijn excuus aangeboden. De oud-strijders kregen dit keer wél een vip-plek bij de herdenking in Oosterbeek. © Kees de Vries
OOSTERBEEK - De Arnhemse burgemeester Marcouch heeft de vier Tweede Wereldoorlogsveteranen uit Birmingham, die vrijdag bij de Airborne-herdenking zijn geweigerd, hoogstpersoonlijk zijn excuus aangeboden. De oud-strijders kregen dit keer wél een vip-plek bij de herdenking in Oosterbeek.
Voor de veteranen is de kou uit de lucht. 'Absolutely marvelous', zegt de 95-jarige veteraan Leslie Reeves. De veteranen werden vrijdag geweigerd bij het vip-vak op het Airborneplein in Arnhem, omdat ze geen toegangsbewijs hadden. 'Wij dachten dat onze medailles dienden als toegangsbewijs', vertelde Reeves aan Omroep Gelderland. Kort daarna meldde burgemeester Marcouch op social media dat hij het 'zo snel mogelijk' goed wilde maken met de oud-soldaten.

Volgend jaar gaat het goed

'Na de herdenking op de begraafplaats in Oosterbeek, stond hij op ons te wachten', vertelt Alan James, voorzitter van de 1944 Alliance Normandy-Market Garden. Hij spreekt namens de veteranen. 'Toen zei hij dat hij iets voor ons had.' De Arnhemse burgemeester schudde iedere oorlogsveteraan de hand en bood ieder persoonlijk zijn excuses aan.
Vervolgens kregen zij een limited edition porseleinen tegeltje ter herinnering aan 75 Jaar Vrijheid. 'Daar zijn er maar 75 van gemaakt, vertelde de burgemeester ons', legt James uit. Marcouch stelde de vier gerust dat dit volgend jaar niet nog eens fout zou gaan.

Nu wél een vip-plek

De vier kregen zondag wél een vip-plaats bij de herdenking in Oosterbeek, helemaal vooraan. 'We waren ontzettend blij', stelt James. 'Het is goed opgelost zo.' De voorzitter vertelt dat de eerste persoon die ze tegenkwamen toen ze de begraafplaats verlieten, dezelfde bewaker was die hen vrijdagavond in Arnhem tegenhield. 'Die benadrukte dat er nu gekeken wordt wat er precies fout is gegaan.' Ook voor Reeves is het nu goed.  'De burgemeester kwam, het is geweldig en ze hebben ons geraakt. Het is helemaal goed zo.'
Tom Schaffer (93) en John Pinkerton (77) die vrijdagavond ook werden geweigerd bij het Bridge to Liberationconcert zeggen dat zij nog geen ontmoeting met Marcouch hebben gehad.
Bekijk hier het item over de geweigerde veteranen:
Veteranen geweigerd bij Airborne-herdenking
Zie ook: