Nieuws

Veteraan Alexander 'Sandy' Cortmann voor het eerst weer in Nederland

Sandy meldde zich in 1944 als vrijwilliger aan voor een geheime missie. Het bleek om operatie Market Garden te gaan. Nu, 75 jaar later, zet hij voor het eerst weer een stap op Nederlandse bodem. Woensdag kwam veteraan Alexander 'Sandy' Cortmann aan in Nederland. © Omroep Gelderland
OOSTERBEEK - Sandy meldde zich in 1944 als vrijwilliger aan voor een geheime missie. Het bleek om operatie Market Garden te gaan. Nu, 75 jaar later, zet hij voor het eerst weer een stap op Nederlandse bodem. Woensdag kwam veteraan Alexander 'Sandy' Cortmann aan in Nederland.
Sandy was 22 toen hij voor de oorlog vertrok, inmiddels is hij 97 jaar. Toen hij zich aanmeldde in de oorlog dacht hij: 'Wat een stomme, zinloze oorlog. Elkaar om niets doodmaken.' Desondanks vertrok hij toch naar Nederland.
De tekst gaat verder onder de video.
Veteraan Alexander 'Sandy' Cortmann voor het eerst weer in Nederland - 75 jaar vrijheid

Dankbaar

Het bezoek aan Nederland ziet hij niet als afsluiting van zijn geschiedenis. Hij wil een eerbetoon brengen aan zijn kameraden. 'Om de graven te zien, te bezoeken, om de namen te zien', vertelt Sandy. 'Ik ben gewoon dankbaar.'
Hij had erg veel zin om weer eens terug te gaan. 'Alle Hollandse meiden zullen zeggen: Sandy is weer terug... oooh!' De komende dagen bezoekt hij herdenkingen en andere bijeenkomsten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!