Nieuws

Burgemeesters praten over miljoenentekort en toekomst brandweer

22 burgemeesters uit de Achterhoek en de Veluwe praten vandaag en morgen in Lochem over de toekomst van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Bij de VNOG is een miljoenentekort en vraag is hoe dat op te lossen en toch de veiligheid in de streek te garanderen. De gemeenten zijn verplicht het verlies gezamenlijk te dragen en daarom willen ze meepraten over de toekomst. © Omroep Gelderland
LOCHEM - 22 burgemeesters uit de Achterhoek en de Veluwe praten vandaag en morgen in Lochem over de toekomst van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Bij de VNOG is een miljoenentekort en vraag is hoe dat op te lossen en toch de veiligheid in de streek te garanderen. De gemeenten zijn verplicht het verlies gezamenlijk te dragen en daarom willen ze meepraten over de toekomst.
door Melanie Lokate
De VNOG loopt grofweg van Putten tot aan Winterswijk, over 22 gemeenten die samenwerken als het om verschillende veiligheidstaken gaat, met uitzondering van de politie. Om het kwaliteitsniveau op peil te houden zijn miljoenen nodig. Er is een tekort van 4,5 miljoen euro en om de veiligheid op niveau te houden zijn er nog eens miljoenen nodig.

Drie geheime scenario's

De burgemeesters praten tijdens de bijeenkomsten over drie scenario's die bedacht en uitgewerkt zijn door de VNOG. Hoe die scenario's eruit zien dat is geheim. Het is ook niet duidelijk of het één van deze scenario's gaat worden of toch iets anders. 'We willen dat de burgemeesters in alle rust alle scenario's kunnen bespreken', laat een woordvoerder weten.
Behalve het oplossen van het miljoenentekort gaat het er ook om hoe de veiligheid georganiseerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan weersveranderingen. De brandweer is vaker nodig door de droogte, maar ook bij extreme regenbuien.

Gemeenteraden besluiten

Nadat de burgemeesters een besluit hebben genomen gaat er een voorstel naar de verschillende gemeenteraden. Eind december moet uiteindelijk duidelijk worden hoe het verder gaat met de brandweer.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!