Nieuws

Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
door Madelien Jansen
De Raad van State oordeelde woensdag dat de gemeente niet de beheerder is van dit deel van de haven en dus onterecht is overgegaan tot het weghalen van de gezonken schepen. 
Een bergingsbedrijf uit Zwartsluis nam in april 2017 in opdracht van de gemeente het opruimen en afvoeren van de twee schepen voor haar rekening. Het ging om een drijvend tankstation voor de pleziervaart en een winkelschip met watersportartikelen, die beiden eerder dat jaar zonken door een storm. 

Verontreiniging

De gemeente Zutphen vreesde dat de gezonken schepen het water zouden verontreinigen en haalde de schepen weg. De kosten probeerde de gemeente te verhalen op de eigenaar, maar die betwistte of de gemeente bevoegd was om de wrakken op te ruimen.

Voor de rechter

Vorig jaar ging de eigenaar tegen het besluit van de gemeente in beroep. De rechter oordeelde toen dat Rijkswaterstaat de Marshaven beheert en dat de gemeente dus niet bevoegd was om de wrakken op te ruimen. De hoogste rechter van Nederland gaat hier nu in mee. 
Het gevolg van de uitspraak is dat de gemeente Zutphen, die toch al gebukt gaat onder financiële problemen, nu zelf opdraait voor de kosten. Daarnaast moet de gemeente ruim duizend euro aan proceskosten betalen aan de eigenaar van de wrakken. 
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!