Nieuws

Molen de Vrijheid dingt mee naar 75.000 euro voor knarsende wieken

Molen de Vrijheid in Beesd
Molen de Vrijheid in Beesd zit bij de laatste drie molens die kans maken op de BankGiro Loterij Molenprijs van 75.000 euro. En dat geld kunnen de molenaars wel gebruiken: als een hoognodige restauratie langer op zich laat wachten, stoppen de wieken met draaien. © Cees de Jong
BEESD - Molen de Vrijheid in Beesd zit bij de laatste drie molens die kans maken op de BankGiro Loterij Molenprijs van 75.000 euro. En dat geld kunnen de molenaars wel gebruiken: als een hoognodige restauratie langer op zich laat wachten, stoppen de wieken met draaien.
'Er is altijd goed voor de molen gezorgd, maar hij is op', vertelt molenaar Cees de Jong. De ouderwetse techniek waarmee de wieken draaien, werkt niet meer zoals het hoort. 'Als dit zo doorgaat, komt de molen stil te staan', voegt collega-molenaar Justin van den Heuvel toe. 'Dan kunnen we de deur wel sluiten.'

Tarwe voor bioproducten

De molen maalt tarwe voor de vele biologische producten van Landgoed Mariënwaerdt. Stoppen de wieken, dan houdt ook die tarwemeelproductie op. 'Dat willen we écht zien te voorkomen', vertelt De Jong. 'De molen is van grote waarde voor het landgoed, maar ook voor het dorp.' Daarom strijdt de molen om de BankGiro loterijprijs.
Vorige week waren de voorrondes, nu zit Molen de Vrijheid bij de laatste drie kansmakers. Tot begin oktober kan het publiek stemmen op een favoriete molen. Kort daarna wordt de winnaar bekendgemaakt. 'Dan kunnen we onze molen een grote, zeer noodzakelijke restauratie geven', besluit De Jong.
De Vrijheid concurreert met molen De Lely in Puttershoek en molen De Ster in Rotterdam.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!