Nieuws

Ontsnapte tbs'er aangehouden in Zeeland

De tbs'er uit de Nijmeegse Pompekliniek die donderdagmiddag tijdens een begeleid verlof ontsnapte, is vrijdagmiddag in het Zeeuwse Rilland aangehouden. Op basis van een tip heeft het gespecialiseerde opsporingsteam van de politie hem opgepakt. © ANP
RILLAND - De tbs'er uit de Nijmeegse Pompekliniek die donderdagmiddag tijdens een begeleid verlof ontsnapte, is vrijdagmiddag in het Zeeuwse Rilland aangehouden. Op basis van een tip heeft het gespecialiseerde opsporingsteam van de politie hem opgepakt.
Het gaat om de 42-jarige Harry van E. De ontsnapte pedoseksueel misbruikte in het verleden zes minderjarige meisjes van 6 en 7 jaar. Hij kreeg daarvoor in 2013 tbs met dwangverpleging opgelegd.
Deskundigen meldden destijds dat er sprake was van een hoog risico op terugval. Een gespecialiseerd opsporingsteam van de politie, FastNL, werd ingezet om de man op te sporen.

Zonder problemen aangehouden

De politie verspreidde vrijdag de foto en naam van de ontsnapte tbs'er. Dat heeft ertoe geleid dat mensen hem herkend hebben, vertelt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. 'Die hebben de politie gebeld. Zonder enige problemen is hij in Rilland aangehouden.'
Het is nog niet duidelijk hoe de man van Nijmegen naar Zeeland is gegaan en wat er in de tussentijd is gebeurd. 'Dat is nog onderdeel van het onderzoek. We zullen met hem in gesprek gaan om te horen waarom hij zich heeft onttrokken en wat er precies in de periode van onttrekking is gebeurd. Waar is hij geweest? Hoe heeft hij zich verplaatst?', aldus de zegsman.
Tekst gaat verder onder de video:
Ontsnapte tbs'er aangehouden in Zeeland
Het publiceren van een foto is 'een heel zwaar middel', stelt de woordvoerder van het OM. 'Het gevaar dat anderen kunnen lopen, met name jonge kinderen, was dusdanig groot dat dat moet opwegen tegen het schenden van zijn privacy. We waren er bang voor dat hij zou vervallen in het gedrag waarvoor hij veroordeeld is, namelijk het seksueel misbruik van jonge kinderen. Dat risico hebben we niet willen lopen.'

Ontsnapt tijdens fietsverlof

Donderdagmiddag onttrok de man zich tijdens een begeleid fietsverlof in het buitengebied van Malden aan het toezicht. Om 15.30 uur was hij nog gezien bij een pinautomaat in Gennep. Daarna ontbrak van hem ieder spoor. 
Het OM zegt de slachtoffers en hun familieleden op de hoogte te hebben gebracht van de ontsnapping. Bronnen meldden dat de Pompekliniek zeer bezorgd was dat de man iemand iets aan wil doen. De bedoeling is volgens de woordvoerder van het OM dat hij in Nijmegen weer verder wordt behandeld.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!