Nieuws

Klopjacht op ontsnapte kindermisbruiker Pompekliniek

De tbs'er uit de Nijmeegse Pompekliniek die donderdagmiddag tijdens een begeleid verlof ontsnapte, is een Barneveldse kindermisbruiker die in 2013 is veroordeeld. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie. Een gespecialiseerd opsporingsteam van de politie is bezig met een klopjacht om de man op te sporen. © ANP
NIJMEGEN - De tbs'er uit de Nijmeegse Pompekliniek die donderdagmiddag tijdens een begeleid verlof ontsnapte, is een Barneveldse kindermisbruiker die in 2013 is veroordeeld. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie. Een gespecialiseerd opsporingsteam van de politie is bezig met een klopjacht om de man op te sporen.
De ontsnapte pedoseksueel misbruikte in het verleden zes minderjarige meisjes van zes en zeven jaar. Hij kreeg daarvoor in 2013 tbs met dwangverpleging opgelegd. Deskundigen meldden destijds dat er sprake was van een hoog risico op terugval.

Ontsnapt tijdens fietsverlof

Donderdagmiddag onttrok de man zich tijdens een begeleid fietsverlof in het buitengebied van Malden aan het toezicht. Daarop is de politie direct ingeschakeld. Het OM zegt de slachtoffers en hun familieleden op de hoogte te hebben gebracht. 
Bronnen melden dat de Pompekliniek zeer bezorgd is dat de man iemand iets aan wil doen. Diezelfde bronnen laten weten dat de zedendelinquent tijdens het fietsen plots een andere weg pakte en toen verdween.

Geschrokken ouder

De gewaarschuwde vader van één van de slachtoffers laat weten dat hij erg geschrokken is. 'Je wil zoiets achter je laten. Het ging erg goed met onze dochter. De afgelopen twee jaar kwam ze er niet meer op terug', legt hij uit. 'Nu word je ineens weer een aantal jaar teruggeworpen. Als ik hem tegenkom, weet ik niet wat ik doe.'
De familie wacht op een telefoontje van de politie met meer informatie. Volgens de vader gaf het OM aan bang te zijn dat de tbs'er weer naar Barneveld komt, omdat de delinquent verder geen sociale kringen heeft om op terug te vallen. 'Daar wil ik toch over praten', besluit de ouder.
De gemeente Barneveld is op de hoogte gebracht van de ontsnapping en werkt samen met de politie en het OM, om de man weer te vinden. De Pompestichting wil verder niet ingaan op de identiteit van de ontsnapte tbs'er. 

Zie ook: