Nieuws

Nijmeegse onderzoeker wint 'Nobelprijs' voor smerige bankbiljetten

Microbioloog Andreas Voss heeft in de Verenigde Staten de Ig Nobelprijs gewonnen. Voss deed onderzoek naar verontreinigde bankbiljetten en ontdekte dat die uit Roemenië het meest vervuild zijn. Biljetten uit Kroatië en India zijn daarentegen vrij schoon. © Pixabay
NIJMEGEN - Microbioloog Andreas Voss heeft in de Verenigde Staten de Ig Nobelprijs gewonnen. Voss deed onderzoek naar verontreinigde bankbiljetten en ontdekte dat die uit Roemenië het meest vervuild zijn. Biljetten uit Kroatië en India zijn daarentegen vrij schoon.
Voss is als hoogleraar infectiepreventie verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zijn team vergeleek bankbiljetten uit zeven landen op de aanwezigheid van bacteriën.
De hoogleraar won de prijs niet alleen, maar met zijn zoon Timothy en hun Turkse collega Habip Gedik. De feestelijke avond vond plaats in het Sanders Auditorium van de prestigieuze Harvard-universiteit in New York. 

Eerst lachen, dan nadenken

De Ig Nobelprijzen onderscheiden zich van de algemeen bekende Nobelprijs. Deze variant wordt toegekend aan wetenschappers die mensen eerst aan het lachen te maken en daarna aan het denken zetten. Het is echter wel degelijk de bedoeling dat er serieus, wetenschappelijk onderzoek verricht is. Ook is het een voorwaarde dat het onderzoek gepubliceerd moet zijn in een erkend wetenschappelijk tijdschrift.
Het is niet de eerste keer dat een hoogleraar van de Radboud Universiteit de prijs ontvangt. In 2015 werd taalwetenschapper Mark Dingemanse onderscheiden met de Ig Nobel Literatuurprijs. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!