Nieuws

Klassiek concert in parkeergarage met maximaal geweld

Hans Tijssen op blasterbeam /
Een climax met maximaal geweld. Dat is wat Hans Tijssen vrijdagavond wil bereiken met een bijzonder concert van het Huygens Vocaal Ensemble in Hattem. Artistiek leider Tijssen heeft een niet-alledaags concert bedacht op een bijzondere plek: de parkeergarage aan het Tinneplein. © Hans Tijssen
HATTEM - Een climax met maximaal geweld. Dat is wat Hans Tijssen vrijdagavond wil bereiken met een bijzonder concert van het Huygens Vocaal Ensemble in Hattem. Artistiek leider Tijssen heeft een niet-alledaags concert bedacht op een bijzondere plek: de parkeergarage aan het Tinneplein.
Centraal in het concert staat de metro van New York en dan in het bijzonder de lijn Coney Island-Harlem. Aan deze lijn of hier in de buurt hebben altijd veel componisten gewoond. Zowel componisten uit de klassieke muziek, maar ook componisten zoals Gerswin die meer richting de jazz gaan. De locatie van de parkeergarage is volgens Tijssen gekozen omdat deze plek goed bij het 'urban' karakter van de metrolijn past.

Klassieke muziek met samples

Uitgangspunt van het concert wordt de muziek van componist Benjamin Britten. Hij neemt de bewuste metrolijn en komt onderweg collega's als Tchaikovsky, Bernstein en Piazolla tegen. De bezoekers van de garage gaan horen wat dit muzikaal gaat opleveren.
Net als de locatie van het concert zal ook de uitvoer niet volgens de standaard van een klassiek concert zijn. Het vocale ensemble zal instrumentaal worden begeleid, maar er zal ook worden gewerkt met samples, beeld, een lichtshow en een acteur.
Nieke Hoitink sprak op Radio Gelderland met Hans Tijssen (de tekst gaat verder onder het fragment):

Maximaal geweld met blasterbeam

De climax met maximaal geweld moet vooral veroorzaakt gaan worden door het bijzonderste instrument in de parkeergarage: een blasterbeam. Tijssen omschrijf het als een megalomaan slag- en strijkinstrument van meer dan 4 meter lang met 24 snaren. 
Met hulpstukken kunnen er zeer bijzondere, experimentele en onheilspellende geluiden uit het instrument worden gehaald. In de sciencefictionserie Star Trek werd voor het geluid zelfs gebruikgemaakt van een blasterbeam. Tijssen - die het instrument zelf bouwde - zal de blasterbeam tijdens het concert in de garage zelf bespelen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!