Nieuws

Ede eist ontruiming voormalige camping De Braamhorst

EDE - De gemeente Ede eist donderdag in een kort geding dat krakers de voormalige camping De Braamhorst verlaten. Volgens de gemeente zijn er gezondheidsrisico's omdat het om vervuilde grond gaat. Ook wil het college van Ede dat het gebied natuur wordt.
Op het voormalige campingterrein woont momenteel één kraker. Ze zegt dat ze daar woont omdat ze daar haar 'toevlucht heeft gezocht om niet alleen maar te overleven, zoals op straat'. De jonge vrouw deed zelf het woord voor de rechtbank, ze had geen advocaat bij zich. 'De gevolgen van een ontruiming zal een vernietigend gevolg hebben voor mijn dromen voor een betere wereld'.
De kraakster woont sinds half juni in een portakabin op het voormalig campingterrein en maakt gebruik van een oud toiletgebouwtje. Voordat het camping De Braamhorst werd was het een vuilstort. Er ligt een afdeklaag over de vuilstort. Volgens de gemeente bevinden zich daaronder gevaarlijke stoffen en moet de kraakster daarom weg. De vrouw is het daar niet mee eens en zei tegen de rechter: 'Er heeft 40 jaar een camping gestaan, bij mij is geen vervuiling en ik ga niet in de grond roeren'. 

Al eerder gekraakt

Het is niet de eerste keer dat het terrein gekraakt is. Eind 2017 deed Autonoom Beheergroep 't Hofje dat ook al, maar zij moesten van de rechter vertrekken. Na de ontruiming huurde de gemeente antikraakbeheer in en plaatste hekken rond het gebied.

Teruggeven aan de natuur

De voormalige camping was jarenlang de thuisbasis van de Nederlandse Caravan Club. In 2016 kwam De Braamhorst in beeld voor de opvang van asielzoekers, als een van de drie locaties waar 900 vluchtelingen zouden worden opgevangen. In september van dat jaar bleek dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers de locaties niet meer nodig had. Het college van Ede wil nu dat het gebied wordt teruggegeven aan de natuur. 
De rechtbank doet op 26 september uitspraak in deze zaak. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!