Nieuws

Radboudumc mag waarschuwen voor behandeling Q-koorts alternatieve arts

Het Radboudumc in Nijmegen hoeft van de rechtbank Gelderland vooralsnog niet terug te nemen dat de behandeling van Q-koortspatiënten door een alternatieve genezer gevaarlijk kan zijn. Het ziekenhuis heeft volgens de rechtbank op dit moment 'voldoende uitgelegd waarom de behandeling gevaarlijk kan zijn'. © archief Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het Radboudumc in Nijmegen hoeft van de rechtbank Gelderland vooralsnog niet terug te nemen dat de behandeling van Q-koortspatiënten door een alternatieve genezer gevaarlijk kan zijn. Het ziekenhuis heeft volgens de rechtbank op dit moment 'voldoende uitgelegd waarom de behandeling gevaarlijk kan zijn'.
Internist Chantal Bleeker van het Radboudumc ageerde vorig jaar tegen de werkwijze van de alternatieve arts uit Lochem, Leendert Kunst. Die behandelt patiënten met een 'autovaccintherapie' om het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) te bestrijden. Daarbij neemt hij bloed bij patiënten af om dat enkele weken weer toe te dienen.

Risico's

Bleeker noemde destijds bij Omroep Gelderland de methode 'risicovol en vergezocht'. 'Je hebt te maken met bloed dat onder niet te controleren condities wordt opgeslagen. Denk aan het risico op infecties, verwisseling van bloedmonsters of het gevaar van bloedvergiftiging.'
De effectiviteit en veiligheid van de behandeling zijn, zo oordeelt de rechtbank, nog niet op wetenschappelijk wijze onderzocht. Ze oordeelt verder dat het Radboudumc niet verantwoordelijk is voor de wijze waarop Bleekers waarschuwing onder meer door Omroep Gelderland is gepresenteerd.
De arts uit Lochem wil dat het ziekenhuis de waarschuwing terugneemt en dat de rechtbank het ziekenhuis veroordeelt, nog voordat de rechtbank een definitieve beslissing in de zaak neemt.

Vrijheid van meningsuiting

In deze zaak vindt de rechtbank de vrijheid van meningsuiting van Bleeker belangrijker dan het recht van Kunst op bescherming van eer en goede naam. 
Er volgt nog een definitief oordeel van de rechtbank.
In Nederland zijn besmette melkgeiten en melkschapen de bron van Q-koorts bij mensen. De meeste mensen lopen Q-koorts op door het inademen van lucht waar de bacterie inzit, tijdens de lammerperiode (februari tot en met mei) van geiten en schapen.
Bekijk hier de reportage uit begin 2018 terug.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!