Nieuws

Aantal inbraken in gemeente Berg en Dal verdubbeld

Waar het aantal inbraken in de gemeente Berg en Dal de afgelopen jaren juist afnam, is nu rigoureus het tegenoverstelde het geval. In de eerste helft van 2019 waren er ruim twee keer zoveel inbraken ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. © pxhere
GROESBEEK - Waar het aantal inbraken in de gemeente Berg en Dal de afgelopen jaren juist afnam, is nu rigoureus het tegenoverstelde het geval. In de eerste helft van 2019 waren er ruim twee keer zoveel inbraken ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
In 2018 waren er tot half augustus 27 woninginbraken in de gemeente Berg en Dal. Dit jaar zijn dat er 58. Burgemeester Mark Slinkman overlegt met de politie over maatregelen om woninginbraken te verminderen. Hij maakt zich zorgen over de flinke stijging.
(Bron: gemeente Berg en Dal)

Burgers moeten ook zelf aan de slag

Het is volgens Slinkman van groot belang dat inwoners ook zelf actief aan de slag gaan om het risico op een inbraak te verkleinen. 'Een inbraak voorkomen lijkt onmogelijk, maar met een paar kleine ingrepen kunnen we het inbrekers al veel moeilijker maken', stelt de burgervader. 'Met goede sloten, slimme verlichting en alert zijn op het open laten van ramen en deuren.'
Slinkman adviseert ook om je als burger aan te sluiten bij een Whatsapp-buurtpreventiegroep. De gemeente roept burgers die iets verdachts zien in hun omgeving ook niet te twijfelen en direct 112 te bellen bij spoed of heterdaad.
Volgens de burgemeester hebben dergelijke maatregelen nu al zichtbaar effect bij inwoners die er wat mee doen. In een heel aantal gevallen blijft het bij een poging en proberen inbrekers het een paar deuren verder. 'Heel fijn, maar nu moeten we ze ook de straat, het dorp en de gemeente uit zien te krijgen', aldus burgemeester Slinkman.
De burgemeester laat eigenhandig nog even zien hoe eenvoudig inbreken kan zijn: