Nieuws

Rick had moeite met lezen en is toch postbode geworden

GAANDEREN - Op zijn scooter brengt Rick Scholten uit Gaanderen dagelijks de post rond in de Achterhoek. Nu is dat niet bijzonder, maar wel als je een aantal jaar geleden nog niet goed kon lezen.
Rick is niet de enige. Een op de tien Gelderlanders tussen de 16 en 65 jaar heeft moeite met lezen en schrijven. Rick, nu 36 jaar, heeft toen hij 25 jaar was een cursus Nederlands gevolgd. Zo had hij moeite met het lezen van brieven: 'Vooral bij brieven van de gemeente kwam ik er niet uit door het ambtelijke taalgebruik, dan moest ik het altijd aan mijn ouders vragen.'

Moeite met lezen

Sinds 10 jaar werkt Rick nu bij SB Post. 'Rick heeft zich goed ontwikkeld en doet zijn werk fantastisch', laat zijn werkgever weten. Voordat hij bij de post kwam te werken had hij verschillende banen: 'Ik ben van boerenafkomst en heb onder andere als loonwerker en als hovenier gewerkt'. Rick heeft ADHD en kreeg als kind een ongeluk. Hierdoor had hij moeite met leren en moest hij naar het speciaal onderwijs. 
Tijdens zijn Nederlandse les op latere leeftijd, heeft hij vooral de grammatica opnieuw geleerd en de klanken. Na het behalen van zijn diploma is hij ook taalambassadeur geworden. Hij vertelt tijdens bijeenkomsten over laaggeletterdheid zijn verhaal. Het valt Rick op dat vooral mensen tussen de 40 en 50 jaar het lastig vinden om te vertellen dat ze niet goed kunnen lezen en schrijven: Ze verstoppen zich vaak achter allerlei excuses zoals: 'Ik ben mijn bril vergeten'. Ze vinden het moeilijk om toe te geven dat ze laaggeletterd zijn.' 
Rick tijdens zijn werk (de tekst gaat verder onder de foto):
Deze week is het de Week van de Alfabetisering. Vanavond in Gelderland Helpt om 17.45 uur (elk uur herhaald) bij Omroep Gelderland het verhaal van Rick en zijn oproep aan mensen die moeite hebben met lezen en schrijven zich op te geven bij een school. 
Bekijk hier de uitzending van Gelderland helpt:

Meer informatie zie ook www.gelderlandhelpt.nl

Voor Laaggeletterden:
https://daarhebjerechtop.nl/
of bel 0800 023 - 4444
Voor ondernemers en zorginstellingen:
https://www.gelderlandgeletterd.nu/
Stichting Lezen &Schrijven:
https://www.lezenenschrijven.nl/ 
Gelderland Helpt is een platform van Omroep Gelderland waarbij hulp gevraagd en gegeven wordt. Door middel van radio, tv, internet en social media geeft Gelderland Helpt bekendheid aan de vragen, oproepen of het aanbod van Gelderlanders.

Gelderland Helpt is te vinden op:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!