Nieuws

Opera en rap: deze Zutphenezen wagen zich aan een bijzondere muzikale mix

Zangeres Johannette Zomer en rapper Pjotr uit Zutphen.
Opera en rap zijn twee muziekstijlen die je niet vaak samen hoort. Toch gaan ze, als het aan de Zutphense Johannette Zomer ligt, heel goed samen. Bij het eerste grachtenconcert ooit in Zutphen hoopt ze meer mensen te overtuigen van deze spannende muzikale combinatie. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Opera en rap zijn twee muziekstijlen die je niet vaak samen hoort. Toch gaan ze, als het aan de Zutphense Johannette Zomer ligt, heel goed samen. Bij het eerste grachtenconcert ooit in Zutphen hoopt ze meer mensen te overtuigen van deze spannende muzikale combinatie.
door Madelien Jansen
'Zutphen biedt met zijn Berkel de ideale setting voor een grachtenconcert', zegt Johannette. Ze zette zelf alles op touw. Voor de eerste editie heeft ze meteen een gewaagd programma bedacht: een bewerking van Mozarts Zauberflöte in opera, hiphop en rap. 

'Opera heeft een beetje een stoffig karakter'

'Die Zauberflöte is een sprookjesopera met prachtige muziek. Zelfs kleine kinderen kunnen het begrijpen. Maar ook intellectuelen verdiepen zich er graag in. Gecombineerd met de rap van Pjotr en dans van Dansschool Mars Bentum is de toegankelijkheid enorm vergroot', aldus Zomer.
Johannette Zomer vertelt over haar operaproject. Tekst gaat verder onder de video.  
Bang dat de echte Mozart-liefhebber hierdoor afhaakt is ze niet. 'Opera heeft een beetje een stoffig karakter. Ik denk dat we hier juist iets mee openbreken en dat vind ik belangrijker. Mensen die niet komen omdat ze het te ver vinden gaan, die missen wat.'
Zomer vroeg plaatsgenoot Pjotr Golsteyn om een rap te schrijven voor de opera genaamd 'Toverfluit RAP'. 'Ik heb een aantal teksten geschreven, over hoe ik naar het verhaal kijk en naar de thema's', zegt hij.
'Ik had hiervoor eigenlijk niets met Mozart, maar ik sta open voor uitdagingen en muziekstijlen, dus ik vond het tof dat Johannette mij vroeg. Het is wel iets wat ik voor het eerst doe, dus ik ben wel extra zenuwachtig.'

Je rubberboot kan in de schuur blijven

De vooruitzichten qua weer voor aankomende zondag zijn gunstig, maar wie met zijn rubberboot of opblaasbare eenhoorn in de gracht wil gaan liggen, komt bedrogen uit. 'In Amsterdam zie je dat natuurlijk wel, maar hier is dat in verband met de veiligheid niet mogelijk. Wie weet kunnen we dat de volgende keer organiseren, maar voor deze keer hebben we het behouden voor de fluisterboten', zegt Zomer.
Wie zondag liever aan wal blijft kan ook een kaartje kopen voor een zitplaats op de tribune. 
Na de première op zaterdag 14 september in Theater Hanzehof en twee buitenvoorstellingen op zondag 15 september, reist de voorstelling het land door. Eind september kun je de Toverfluit RAP in Ulft zien, vervolgens gaat het gezelschap naar Groningen en Utrecht. De tour wordt afgesloten bij poppodium Melkweg in Amsterdam. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!