Nieuws

Tabaksdoosjes waren vroeger erg klein: 'Tabak was kostbaar'

Een klein doosje vol met tekeningen en kleine opschriften. Meneer Snoek kreeg het van zijn oma omdat hij de oudste was en vernoemd is naar zijn opa. Om te kijken wat het nou eigenlijk waard is bracht hij het naar de taxatiedag van Schatgraven in Apeldoorn. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Een klein doosje vol met tekeningen en kleine opschriften. Meneer Snoek kreeg het van zijn oma omdat hij de oudste was en vernoemd is naar zijn opa. Om te kijken wat het nou eigenlijk waard is bracht hij het naar de taxatiedag van Schatgraven in Apeldoorn.
Het doosje is een tabaksdoos. Als je veel rookt is het erg klein. 'Dit doosje stamt uit de 18e eeuw. Tabak was in die tijd een luxeproduct, iets wat duur was. Je nam er een paar trekjes van, je genoot ervan. Het was kostbaar, dus een kleine doos', legt taxateur Fred  Wiersema uit.
De tekst gaat verder onder de video.
Tabaksdoosjes waren vroeger erg klein, 'tabak was kostbaar' - Schatgraven
De buitenkant van de doos staat vol met tekeningen, maar ook met test. Dat is door het vele gebruik niet meer te lezen. 'Maar vaak zijn het rebussen. Hier zal het gaan om de religieuze tekeningen.'
Helemaal gaaf is het doosje niet meer. 'Maar het heeft wel charme.' Als de teksten en tekeningen beter zichtbaar waren zou het object meer waard zijn. Nu schat taxateur Wiersema de waarde op 200 euro. 'Maar het blijft familiebezit', aldus Snoek.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!