Nieuws

Echt of nep? Vroeger maakten de Nederlanders Chinees porselein na

APELDOORN - Ze hangen aan de muur en boven de schuifdeuren in het huis van mevrouw Scholte in Apeldoorn. Twee borden, allebei met Chinese beschilderingen. Maar zijn ze wel echt? Want Nederlanders waren vroeger dol op het namaken van de Chinese borden.
'Als we onder de vaas kijken zien we het keurmerk. Dan is deze uit de periode waarin een keizer geleefd heeft. Dat is de keizer geweest die heeft geleefd vanaf 1907 ongeveer', legt taxateur Willem Oderkerk uit. Het gaat dan om de laatste keizer van China, voordat het land een republiek werd.
De tekst gaat verder onder de video.
Opvallend aan de vazen is de drukke decoratie waarin ook Nederlandse voorwerpen zijn verwerkt. 'Ze zijn geïnspireerd op de Hollandse tulpenvazen. Je ziet de tulpen terugkomen op de rand.' Waarschijnlijk zijn de vazen in opdracht van Nederlanders gemaakt. De torentjes aan de buitenkant zijn bij de fabricage er later aan gesoldeerd. 'Om ze te kunnen decoreren.'
Kok heeft ze geërfd van een vriend. 'Ik heb ze al zo'n twintig jaar in mijn bezit', vertelt de Apeldoorner. 'Hij was vaak in het verre oosten en kocht vaak kunst.' De vazen zijn bij elkaar zo'n 6000 euro waard, denkt de taxateur.

Bekijk hier de hele uitzending van Schatgraven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!