Nieuws
Arnhem spuit grafiti om oorlogsverhalen te herdenken

ARNHEM - De gemeente Arnhem heeft op verschillende plekken in de stad graffiti gespoten. De graffiti vertelt in één zin wat zich daar heeft afgespeeld tijdens of na de Slag om Arnhem. Het zijn tot nu toe gebeurtenissen die bij veel Arnhemmers bekend zijn. Maar er is ook nog veel onbekend.
Daarom heeft de gemeente Arnhem in augustus een oproep gedaan om inwoners verhalen in te laten zenden over plekken in Arnhem waar de oorlog zijn sporen heeft nagelaten.
De Karthuizerstraat werden vier huizen vol getroffen door een Engelse bom die zijn eigenlijke doel had gemist. Joost van Aalst van Werkgroep Historie Angerenstein diende het verhaal in, zijn oom Albert haalde destijds, als een soort 'Witte Helmen van de Tweede Wereldoorlog', de gewonden onder het puin vandaan. Burgemeester Marcouch heeft vanmiddag een deel van de zin gespoten. '75 jaar geleden mist een Engelse bom zijn doel en treft de nummers 52, 54 en 56. Een gapend gat blijft over. Maria Bakker en dochters Maria en Cornelia komen om. www.arnhem.nl/airborne'
Voor de camera van Omroep Gelderland verteld van Aalst het verhaal van zijn oom. Mevrouw Schravesande, woonde op nummer 52. De bom sloeg in en ze zat onder het stof op een keukenstoel. Haar benen zitten met vast in het puin. Ze heeft een wond aan haar hoofd. De kapotte waterleiding van de badkamer boven haar hoofd spuit water over haar heen. Ze roept: 'mijn kind, mijn kind!' Oom Albert ruimt de brokken puin rondom haar benen weg en ziet dan door een gat haar zoontje Johnny zitten. Hij ruimt verder totdat Johnny vrij is en levend tevoorschijn komt. Dan ontdekt hij wat haartjes en maakt nog een kind vrij: een Joods meisje dat bij de familie Schravesande zit ondergedoken.
Verhaal nog steeds bekend
Het verhaal van de vergisbom is ook bekend bij de huidige bewoners. Ze staan vanmiddag ook vooraan op het moment dan de graffititekst wordt onthuld. 'Toen we het huis in 2013 kochten wisten we wat hier gebeurd is. We hebben toen ook de foto gezien van het bombardement. Je dnekt er wel eens over na als je door het huis loopt en je beseft dat het ieder gezin had kunnen overkomen.' zegt Maarten Puper.
5 locaties
In totaal zijn er 5 locaties gekozen door de gemeente Arnhem.
- Bonte Wetering nr. 63-65 (ingezonden door Marion Lenselink)
- ‘Het plein' in Rijnwijk (ingezonden door Gerrit Maassen)
- Karthuizerstraat 52-56 (ingezonden door Joost van Aalst - Stichting Wijkbelangen Angerenstein, werkgroep Historie)
- Spijkerstraat 209 (ingezonden door Hans Bronkhorst)
- Sweerts de Landastraat 63 (ingezonden Jan Kiekebosch).
Zie ook: 75 jaar Vrijheid
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!